Samo dva lastnika sta odpeljala ostanke bark

V začetku novembra je direkcija za vode objavila javni poziv lastnikom zapuščenih plovil v Jernejevem kanalu v Seči, naj plovila odstranijo do 31. decembra. V nekaj več kot enem mesecu sta se odzvala dva lastnika in odstranila zapuščeni plovili.

Na sramoto v Krajinskem parku Sečoveljske soline so opozarjali 
mnogi, resno pa ni v to problematiko doslej  zagrizla nobena 
oblast.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na sramoto v Krajinskem parku Sečoveljske soline so opozarjali mnogi, resno pa ni v to problematiko doslej zagrizla nobena oblast.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

SEČA > Toda odsluženih plovil je vsaj osemkrat več. Koprski inšpektor za okolje in prostor je namreč direkciji za vode naložil odstranitev 16 potopljenih ali delno potopljenih plovil, ki so dolga približno štiri do sedem metrov. V direkciji so javno sporočili še, da bodo plovila po 31. decembru odstranili sami do konca januarja.

Na vprašanje, kdaj bodo začeli uresničevati grožnjo, zdaj pojasnjujejo, da so se že lotili zahtevnega postopka pridobivanja upravnih dovoljenj za izvoz v tujino, saj razgradnja plovil pri nas še ni urejena. “Z odstranjevanjem bomo začeli takoj po pridobitvi izvoznega dovoljenja,” poudarjajo v direkciji. Z odstranjevanjem se bo ukvarjalo podjetje VGP Drava Ptuj, njihov koncesionar na področju urejanja voda za čiščenje gladine celinskih voda ter preprečevanje onesnaženja vodnih in priobalnih zemljišč. “VGP Drava Ptuj pripravlja vse potrebno za odvoz v tujino. Izračun končne višine stroškov še pripravljamo, znan bo, ko bomo dorekli vse podrobnosti, pridobili izvozno dovoljenje in bo znano število preostalih opuščenih plovil.”

Stroške bodo zaračunali lastnikom

Odstranitev odsluženih plovil bo direkcija za vode zaračunala lastnikom. Še pred tem bodo opravili njihovo cenitev, da bi se ognili morebitnim kasnejšim odškodninskim zahtevkom. Strošek za plovila, katerih lastniki niso znani, bo nosilo ministrstvo za okolje in prostor. Z inšpekcijskimi postopki bodo kasneje pregledali še mirujoča plovila, ki jih nihče ne uporablja, in na koncu vsa plovila, ki vplujejo v Jernejev kanal ali iz njega.

Da bo direkcija objavila javni poziv, je napovedal minister za okolje in prostor Jure Leben konec oktobra, ko je obiskal Jernejev kanal. Ta je dolgoletna sramota piranske občine, na katero so mnogi opozarjali, vendar ni doslej ukrepal nihče, čeprav je država že pred 15 leti obljubila odstranitev odsluženih plovil.


Najbolj brano