Na enem mestu ponudba 16 založb

Od jutri do sobote bo v Novi Gorici znova knjižni sejem Knjige pod jelkami. Na njem bo 16 založb, največ doslej, predstavljalo raznoliko literarno ponudbo, v spremljevalnem programu pa bodo poleg srečanj s pisatelji tudi pravi performansi. Osrednji gost bo Marko Sosič.

Letos bodo ljubitelji knjig na sejmu v Novi Gorici imeli tudi bistveno več prostora, saj bo dogajanje 
pod velikim šotorom. Foto: Mitja Marussig
Letos bodo ljubitelji knjig na sejmu v Novi Gorici imeli tudi bistveno več prostora, saj bo dogajanje pod velikim šotorom. Foto: Mitja Marussig

NOVA GORICA Kot je povedal Miha Kosovel iz Društva humanistov Goriške, se jutri začenja največji od sejmov Knjige pod jelkami doslej, “tako po številu sodelujočih založb, namreč 16, kot po površini, ki jo zaseda.” In ker podobnih pri nas ni veliko, je drugi največji v Sloveniji. Organizatorji obljubljajo raznoliko ponudbo knjig, na eni stojnici bo svoje izdelke prodajal novogoriški VDC, na treh pa oblikovalci unikatnih izdelkov. Sejem bo vse dni med 12. in 20. uro, prizorišče bo znatno večje kot v preteklosti in tudi udobnejše: večji ogrevani šotor pred mestno hišo, ki bo potem gostil ostale praznične dogodke v mestu.

Od vina do čaja

Spremljevalni program so po besedah Kosovela zastavili široko: “Poleg klasičnih predstavitev avtorjev zaobjema tudi drugačne dogodke, kot je predstavitev knjige o vinu Jožeta Rozmana (četrtek ob 18. uri, op.a.), ki bo hkrati vinski večer.” Srečanja z avtorji so okvirno razdeljena na predstavitve letošnjih slovenskih knjižnih uspešnic ter del Novogoričanov, kakor še na “performativne” dogodke, kot so glasbeni večeri, delavnice, tudi koncerti.

Miha Kosovel

organizator

“Sejem bo največji doslej tako po številu sodelujočih založb, namreč 16, kot po površini, ki jo zaseda.”

Kosovel je za primer dal predstavo Čaj za pet Neje Tomšič, ki bo (prvič) v petek ob 15. uri v nekdanji carinarnici na Erjavčevi ulici, in bo hkrati delavnica ter obred pitja čaja. Opozoril je še, med drugim, na nastop Zatemnitev v izvedbi filozofa Petra Mlakarja, pa tudi na srečanja z domačimi pisci, kot sta Tomaž Vuga in Markom Vuksanović.

Vzlet jutri

Osrednji gost teh dogodkov bo tržaški pisatelj in režiser Marko Sosič. V Novo Gorico prihaja jutri ob 19. uri, predstavil bo svoj zadnji roman Kruh, prah.

Uro prej bo Jože Šušmelj predstavil svoje delo o osamosvajanju Slovenije, prvi gost sejma pa bo ob 16. uri Dario Cortese, poznavalec tako imenovane divje hrane. Govoril bo o užitnih divjih rastlinah, ki rastejo tudi v mestu in so med drugim opisane v njegovi knjigi Superdivje. Ob 17. uri bo vodil delavnico o pripravi namazov iz teh rastlin.


Najbolj brano