Scala je novo orožje češke Škode

Avto z nenavadnim imenom, ki se v pogovornem jeziku imenuje skala, bo na slovenske ceste zapeljal prihodnje leto, v mesecih, ko bodo temperature začele naraščati. To je hkrati nadomestilo oziroma nekakšna nadgradnja modela rapid spaceback, ki ga bodo hkrati tudi umaknili iz prodaje.

Scala bo nadomestila model rapid spaceback. Foto: SKODA AUTO
Scala bo nadomestila model rapid spaceback. Foto: SKODA AUTO

Zunanjost novega modela je pričakovano podobna študiji vision RS, ki so jo Čehi pokazali na oktobrskem pariškem avtosalonu, seveda pa so malce zgladili robove, zato scala ne deluje tako zelo športno kot njen konceptni predhodnik. Scala v dolžino meri 4,36 metra in ima 2,65 metra dolgo medosje, s čimer je malce krajša od golfa. Omeniti velja konkretno velik prtljažnik, ki po tovarniških podatkih meri 467 litrov oziroma 1410 litrov pri preklopu naslona zadnje klopi. Na področju tehnologije pa bodo na voljo opcijski žarometi in zadnje luči v led tehnologiji, digitalni merilniki in osrednji 9,2-palčni zaslon.

Scala bo na voljo s petimi pogonskimi agregati, vsi s podporo turbo polnilnika, s serijskim sistemom start-stop, neposrednim vbrizgom goriva ter zavorami, ki omogočajo ponovno pridobivanje dela energije. Na bencinski strani bo podlago predstavljal litrski trivaljnik največje moči 70 kW (95 KM), njegova močnejša različica bo zmogla 85 kW (115 KM), vrh bencinske ponudbe pa bo 1,5-litrski TSI z dinamičnih 110 kW (150 KM). Dizelski predstavnik je 1,6-litrski TDI, ki razvija 85 kW (115 KM), za nekatere trge pa bo posebej zanimiv peti primerek z oznako G-Tec, ki ga poganja utekočinjen zemeljski plin, njegova moč pa bo znašala 66 kW (90 KM). Pogonski agregati bodo povezani s pet in šeststopenjskimi ročnimi ter sedemstopenjskim samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama.

Prvo premiero tega vozila so pretekli teden pripravili v Tel Avivu. Škoda je najuspešnejša evropska znamka v Izraelu, letos so v državi, ki ima skoraj devet milijonov prebivalcev, prodali že več kot 20.000 avtomobilov, kar ustreza osemodstotnemu tržnemu deležu. Zanimivo je, da so v sporočilu za javnost pri Škodi še omenili, da avtomobili v Izrael prispejo prek koprskega pristanišča. pp


Najbolj brano