Od Rimljanov do Ajdovščine danes

Kulturno umetniško društvo POC je 20-letnico delovanja zaokrožilo z razstavo Hommage. S postavitvijo v Lični hiši hkrati zaključujejo večletni projekt spoznavanja različnih keramičnih tehnik, ki so jih uporabljali že Rimljani. Društvo razstavo ob prenovi mestnega jedra poklanja Ajdovščini.

 Foto: Alenka Tratnik
Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > Dve desetletji delovanja Društva POC sta povezani z nenehnim iskanjem novega znanja, s trdim delom in vztrajnostjo.

Znanje prenašajo na mlajše

Na tej poti so članice društva osvojile skoraj vse tehnike izdelovanja keramike in svoje znanje z veseljem prenašale na mlajše generacije, ki počasi stopajo v ospredje. Kot je ob odprtju razstave Hommage poudarila predsednica društva Erika Mihelj, jih naprej žene prav želja po izobraževanju, saj se v izdelovanju keramike stalno srečujejo z novimi pristopi v oblikovanju.

Njihovo ustvarjanje in raziskovanje je ves čas povezano tudi z lokalnim okoljem. Tako se je pred štirimi leti rodila ideja, da bi v društvu počastili spomin na stare Rimljane, ki so z rimskodobno Kastro dali pečat tudi današnji Ajdovščini.

Članice so izdelale keramiko na temo Castra in nato izdelke v Kostreni na Hrvaškem potopile na morsko dno ter jih pustile naravi. Potopljene izdelke so kasneje fotografirali in pripravili fotografsko razstavo, po dveh letih pa so jih dvignili iz vode in jih znova razstavili ob domačem Hublju.

“Razstava Hommage, poklon Rimljanom, je zaključek tega našega večletnega projekta,” je ob razstavi še povedala Erika Mihelj in pojasnila, da so članice društva pod mentorstvom Zvoneta Bizjaka, znanega keramika z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju, spoznavale in preizkušale različne starodavne keramične tehnike, ki so jih uporabljali že Rimljani: “Nato pa je vsaka od nas v določeni tehniki izdelala torzo. S to razstavo se želimo ob zaključku prenove mestnega jedra tudi pokloniti mestu Ajdovščina.”

Ženska moč

Na razstavi, ki bo do 5. januarja na ogled v Lični hiši, razstavljajo Irena Trošt, Tatjana Pregelj, Kaja Černigoj, Nataša Žižmond, Nadja Lešnjak, Mojca Gulič, Miroslava Hrovatin, Metka Češnovar, Liljana Ipavec in Erika Mihelj.

Odprtje razstave v Lični hiši so popestrili tudi člani društva Teodozij iz Vrhpolja.


Najbolj brano