Vijolična barva je spet v modi

Zadnji jesenski krog v prvi slovenski nogometni ligi ni postregel s presenečenji. Papirnati favoriti so zmagovali, izjema je bila Mura, ki je doma v edini tekmi brez zadetkov remizirala s Triglavom.

Olimpija (v zelenih dresih) je z zmago v Novi Gorici popravila 
jesenski izkupiček. Foto: Leo Caharija
Olimpija (v zelenih dresih) je z zmago v Novi Gorici popravila jesenski izkupiček. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Če z desetimi goli ob Andresu Vombergarju in Roku Kronavetru najboljši strelec jesenskega dela prvenstva Rok Sirk strelja s slepimi naboji, potem za Muro ni veselja oziroma zmag. Zanimiva je sicer rezultatska bilanca prvoligaškev novincev v jesenskem delu, ki so ga končali na šestem mestu. S predzadnjeuvrščenim Triglavom so ob porazu zabeležili dva remija, še slabše pa so jo odnesli s Krškim, ki je dobilo oba jesenska medsebojna dvoboja. Po drugi strani so izbranci Anteja Šimundže odščipnili pet točk vodilnemu Mariboru, ki je eno od dveh tekem v jesenskem delu izgubil prav v Fazaneriji. Enak izkupiček zmage in remija imajo z Domžalami, v ljubljanskih Stožicah pa so Olimpiji v končnici tekme izpulili dve točki.

Bolj zadovoljni

Sobočani so dobili tudi oba medsebojna dvoboja z Aluminijem, ki je bil najprijetnejše presenečenje jesenskega dela, pa ne le zaradi tretjega mesta na lestvici. Kidričani so držali stalno raven dobrih predstav skozi jesenski del, v katerem so praktično ves čas zasedali položaje v zgornjem delu lestvice. Najboljše so prihranili za konec, ko so nanizali štiri zmage. Nič čudnega, da si je trener Oliver Bogatinov zaželel, da bi jesenski del podaljšali še za kakšen teden ali dva. Vzpon Kidričanov je sovpadel s strelskim izbruhom Francesca Tahiraja. Na zadnjih štirih tekmah je zabil pet golov, skupno pa devet, kar ga uvršča pod sam vrh lestvice strelcev. Ob tem je dodal še štiri podaje. Še po eno več sta prispevala Aluminijeva mlada reprezentanta Dejan Petrovič in Erik Gliha.

Sicer pa je v tej statistični prvini v samem vrhu Amir Dervišević. Zvezni igralec Maribora in reprezentance je edini, ki se lahko pohvali z dvomestnim učinkom pri podajah za gol. Prispeval jih je enajst, največ koristi pa je od natančnih podaj iz kota imel Saša Ivković, branilec, ki je dosegel največ zadetkov v jesenskem delu - šest. Prav raznovrstnost je bila najmočnejši adut vijoličastih. Udarna napadalna naveza Darka MilaničaJan Mlakar-Luka Zahović je zabila skupno 18 zadetkov. Vloga zimzelenega kapetana Marcosa Tavaresa se je sicer zmanjšala, zato pa je dokaj neopazno zabil šest golov. Praktično vsi pa so imeli svojo težo. Dino Hotić je dosegel osem zadetkov, Jasmin Mešanović pet in prav toliko uporabnih podaj za gol.

Manj zadovoljni

Olimpija, ki za Mariborčani zaostaja devet točk, je marsikaj zavozila že s slabim začetkom. Branilci lovorike so na prvih petih tekmah vknjižili vsega eno zmago in za povrh doma izgubili derbi z Mariborčani. Potem se je na ljubljansko klop usedel že tretji trener. Safet Hadžić je Olimpijo vrnil na zmagovita pota ter oživil Vombergarja in Kronavetra. Naslednik Zoran Barišić pa je vključil posamične vložke Stefana Savića in Asmirja Suljića v moštveno dobrobit. Ljubljančani so dobili tudi drugi medsebojni obračun v Ljudskem vrtu, a v zadnjem mesecu sta se v Olimpijino hišo spet naselila nemir in negotovost, zdaj pa vsi pričakujejo kakšne poteze bo povlekel nepredvidljivi Milan Mandarić, ki z denarjem še vedno kroji klubski utrip.

Precej manj manevrskega prostora imajo pri Gorici, ki bo po jeseni z dvema rezultatskima obrazoma in sedmim mestom, poskušala unovčiti kakšnega prodajnega aduta. Grega Sorčan je že nekaj sezon v izložbi, nase sta opozorila Andrija Filipović in Žiga Lipušček. Petouvrščeni Celjani tako in drugače največ stavijo na Rudija Požega Vancaša, Domžalčani pa verjamejo, da lahko s podobnim nizom, kot so ga uprizorili preteklo pomlad, izboljšajo učinek iz jesenskega dela, ki jim glede na pričakovanja in sestavo ekipe ni prinesel veliko radosti. Precej jim je pomenila vrnitev Amedeja Vetriha, ki je večji del jeseni prestajal kazen zaradi dopinškega prekrška, prav tako pa razvoj mladega idrijskega upa Adama Gnezde Čerina.

Na dnu se bo velenjski Rudar spomladi predvidoma poskušal povzpeti proti sredini lestvice, boj za obstanek pa naj bi se odvil med Triglavom in Krškim, ki je bil ob Olimpiji jeseni še preostali klub, v katerem so opravili trenersko menjavo.


Najbolj brano