Povezali in nadgradili bodo Pot miru od Alp do Jadrana

Pot miru od Alp do Jadrana, ki povezuje dediščino prve svetovne vojne s številnimi ostalinami soške fronte na slovenskem in italijanskem ozemlju, bodo s pomočjo denarja iz programa Interreg nadgradili in obnovili. Za prenovo, promocijo zgodovinskega turizma, izobraževanje in raziskovanje imajo na voljo tri milijone evrov.

Obnovljene jarke na Kolovratu letno obišče več tisoč  ljudi.  Foto: Leo Caharija
Obnovljene jarke na Kolovratu letno obišče več tisoč ljudi.  Foto: Leo Caharija

KOBARID > S pomočjo treh milijonov evrov iz programa Interreg Italija Slovenija se na Poti miru po ostalinah soške fronte od hribov do morja obeta vrsta novosti. Zlasti na italijanski strani bo treba še veliko energije vložiti v promocijo zgodovinske sporočilnosti za sožitje in mir med vsemi narodi, ki so se nekoč borili na soški fronti. S ciljem in upanjem, da jo bodo vzeli za svojo.

“Zlasti na italijanski strani med Gorico in Trsom, torej po italijanskem krasu, je pot treba še opremiti z informacijskimi tablami in informacijskimi centri. Predvsem pa naj bi s pomočjo izobraževalnih programov in promocije tudi na italijanski strani okrepili zavest, da je Pot miru z dediščino prve svetovne vojne tudi njihova, kar nam je v Posočju že uspelo,” razmišlja predsednik kobariške fundacije Poti miru v Posočju in pobudnik ohranjanja tovrstne zgodovinske dediščine Zdravko Likar.

Trpljenje pradedov za današnji mir

“Če so se nekoč dedje in pradedje borili na okopih, se njihovi potomci ne smejo, je sporočilo Poti miru,” poudarja Likar.

V projektu WalkofPeace oziroma Trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne med Alpami in Jadranom sodeluje deset partnerjev, pet na slovenski in pet na italijanski strani. Vodilni partner, ki skrbi za logistiko in denarne zadeve, je Posoški razvojni center. Vsebinsko projekt vodi fundacija Poti miru. Denar si bodo razdelili glede na prijavljene vsebine. Kot pravi vodja fundacije Maša Klavora, so usmerjeni v prihodnost, v trajnostni kulturno zgodovinski turizem, varovanje okolja, raziskovanje, vrednotenje dediščine in predvsem v izobraževanje mladih rodov. “Projekt bo trajal do oktobra leta 2021, toda Poti miru so naloga brez konca s stalnim nadgrajevanjem.”

Predor pod trdnjavo Kluže

Obeta se več konkretnih naložb. V trdnjavi Kluže bodo obnovili predor, ki vodi globoko do reke Koritnice, prav tako razpadajočo italijansko kapelo Bes pod Krnom. Na cerkvi Svetega duha v Javorci bodo obnovili streho in kamnito ograjo okoli nje. Na Sabotinu bodo zasnovali multimedijsko predstavitev dogajanja v prvi svetovni vojni, na Cerju pa dopolnili muzej.

Kot pravi Massimiliano Zamar iz oddelka za kulturno dediščino dežele Furlanije - Julijske krajine (F-Jk), bodo na goriškem gradu nadgradili muzejsko zbirko in veliko vložili v promocijo ter izobraževanje. Nicola Revelant iz Promoturisma F-Jk dodaja, da bodo mladim predstavljali večplastnost polpretekle zgodovine. Fausta Bressani iz direktorata za kulturo v deželi Veneto pravi, da bodo nadgradili več muzejev, tudi v San Dona di Piave, prav tako tudi bunkerje, ki so jih po prvi svetovni vojni zgradili pri Benetkah.

Denar iz programa Interreg bo že tretja pomembna podpora pri urejanju Poti miru. “Pomemben preboj smo naredili leta 2007, ko smo v Posočju uredili sedem muzejev na prostem. Nato smo leta 2015 speljali Pot miru do Jadrana, zdaj pa jo nadgrajujemo in povezujemo,” pojasnjuje Likar.


Najbolj brano