Na zahodu bo pomlad krajša

Po drugi ligi je pretekli konec tedna padel zastor tudi nad jesenskim delom tretje slovenske nogometne lige zahod. V povsem primorsko obarvanem tekmovanju igrajo še zadnjo sezono pred preoblikovanjem.

Dvoboji Koprčanov (v rumenih dresih) in Izolanov so vzbudili 
največ zanimanja. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Dvoboji Koprčanov (v rumenih dresih) in Izolanov so vzbudili največ zanimanja. Foto: Tomaž Primožič/FPA

NOVA GORICA > S štirih tretjih lig se bomo od sezone 2019/20 spet vrnili k dvema. Bo pa tretja liga zahod po novem štela 14 klubov. Iz sedanjega osemčlanskega tekmovanja naj bi v novoustanovljeno tretjo SNL zahod napredovalo pet ali šest ekip, odvisno od razvoja dogodkov v drugi ligi in tudi od (ne)uspešnosti tretjeligaških prvakov v dodatnih kvalifikacijah. Na zahodu najbolje kaže Koprčanom, njihovo vodstvo na lestvici pa seveda ne preseneča. Morda je kdo pričakoval še bolj prepričljivo prednost, kljub dvema porazoma pa je zasedba s kopico hrvaških prišlekov še vedno nesporni favorit za naslov. Morebitne spodrsljaje tekmecev bodo v preostalih 12 krogih poskušali unovčiti najbližji zasledovalci iz Tolmina, ki se ne bi branili napredovanja v drugo ligo. Spet so sestavili konkurenčno zasedbo mladih in izkušenih domačih moči. O vrstnem redu na vrhu utegne odločiti že prvi spomladanski krog, ko Koper prihaja v Posočje. Najprijetnejše presenečenje so Vipavci. Glavni spomladanski izziv fantov Adrijana Fegica je, da bi nadaljevali v jesenskem ritmu zbiranja točk.

V sredini lestvice, kjer so razlike minimalne, se je ubadal vsak s svojimi težavami. Mirenci so pozno selekcionirali zasedbo in po težavnem začetku sezone spet privabili na trenersko klop Mitjo Kristančiča. V drugi četrtini sezone se je igralna in rezultatska krivulja občutno dvignila. Izolani so živeli za sosedske derbije s Koprom, v novo prvenstvo pa so šli s precej oslabljeno ekipo v primerjavi s preteklo sezono. Nihanja v zasedbi Davida Kompare so bila logična posledica.

3. SNL zahod

vrstni red po 16. krogu - Koper 42 točk, TKK Tolmin 39, Fama Vipava 33, Adria 19, Elta Izola 18, Primorje 17, Jadran H-K in Plama 8.

Vrnitev k nazivu in prepoznavnim rdeče-črnim dresom, s katerimi so dosegali največje uspehe, Ajdovcem ni samodejno prineslo nogometnega razcveta. Primorje je po obetavnem začetku sezone v nadaljevanju popustilo. Pomagala ni niti trenerska rošada. Na zadnjih petih tekmah so ob eni zmagi zabeležili štiri poraze, nazadnje v Mirnu kar z 0:6.

Na dnu sta bolj ali manj pričakovano Jadran in Plama. Pri prvem so se morda nadejali boljšega izkupička, a so jih zaporedni visoki porazi na začetku sezone postavili na trdna tla. Po odhodu Ljuba Modrijana je trenersko taktirko prevzel Mile Ljubojević, Jadran pa je v preostanku sezone, če odštejemo sklepni jesenski obračun s Koprom, zavzel precej bolj čvrsto držo na igrišču. Le ena zmaga in osem doseženih zadetkov pa je bilo vseeno premalo za kaj več kot osem osvojenih točk. Novinka Plama, ki je tekme jesenskega dela gostila v Krvavem Potoku, se je pokazala v spodobni luči. Ne nazadnje je presenetila v Vipavi, spomladi pa bi lahko bili na prenovljenem igrišču v domačem Podgradu še bolj žilav tekmec.

1500

gledalcev si je ogledalo obračun Koprčanov in Izolanov na Bonifiki, 1300 jih je bilo na prvi medsebojni tekmi v Izoli


Najbolj brano