Volkovi koljejo po Brkinih

Pred mesecem dni so napadli v Zajelšju, prejšnji teden nad Harijami, v sredo zjutraj pa pri Tominjah. Volkovi, ki so se s Slavnika očitno premaknili čez cesto v Brkine, so tominjskemu mlademu kmetu pokončali štiri ovce, dvema je moral trpljenje skrajšati sam. Njegov oče je pred leti pod vasjo ustrelil volka, v letošnji lovski sezoni pa lovci ne smejo niti enega.

V Brkinih se je zgodil novi pokol ovac. Foto: Matjaž Urh
V Brkinih se je zgodil novi pokol ovac. Foto: Matjaž Urh

BRKINI > “Če bo šlo tako naprej, se bomo počasi nehali ukvarjati z živinorejo. Drugega nam ne preostane. Bomo 'futrali' živali za volkove?” se je včeraj spraševal 38-letni Matjaž Urh, mladi kmet iz brkinske vasi Tominje, ki so mu trije volkovi v sredo zjutraj v ograjenem pašniku obgrizli štiri ovce, zaklali dve in se izven pašnika v miru pogostili še z dvema.

“Sosed jih je videl. Ob šestih in pol zjutraj. Takrat so očitno končali svojo jutranjo malico,” sarkastično pripominja Urh ali po domače Čotov iz Tominj. Njegov sosed je videl tri volkove, enega večjega in dva manjša.

Klavska trojica je očitno preskočila dober meter visoko električno ograjo in v pašniku pokončala dve stari ovci, pregriznila vrat dvema mladima in po nogah obgrizla še dve. Dve so volkovi pregnali s pašnika, da sta porušili mrežo in zbežali v jarek severno od ceste. Tam so jih seveda dohiteli in se z njima v miru pogostili.

Zarodkov se niso niti dotaknili

“Eno so pojedli skoraj celo, drugi pa, ki je bila breja, samo rebra in jetra. Maternice, v kateri sta bila dva že velika jagenjčka, se niso niti dotaknili,” se čudi Matjaž Čotov. V sredo zjutraj je pregledal preostalo čredo in ugotovil, da mladi ovčki s pregriznjenima vratovoma ne bosta preživeli. Zato jima je skrajšal trpljenje. Preostali dve obgrizeni bosta preživeli.

“Škoda ni le na ovcah, skoraj vse so bile namreč tudi visoko breje. In ko ti poračunajo škodo, ti nihče ne plača za jagenjčke, ki bi jih povrgle čez kak teden ali dva,” pravi Matjaž Čotov in pojasnjuje, da po napadu januarja 2017 njegove ovce skoraj leto dni niso imele mladih.

Takrat mu je ena volkulja poklala 13 ovac in koz. “Preživele so od stresa predčasno povrgle in se zaradi stresa potem še celo leto niso gonile,” pravi Matjaž. Lani so mu volkovi pokončali tudi dva dni staro tele.

Slavniški trop se seli

Matjaž je mladi kmet, ki goji skoraj 40 glav drobnice, 70 glav govedi in približno 20 konj. Ovce so ves čas na pašniku, obdanem z električno ograjo, le nekaj sto metrov od vasi. Sredin napad volkov je že tretji na tem območju v zadnjem mesecu in drugi v slabem tednu dni. V sosednjih Harijah so volkovi, Matjaž domneva, da gre za isto skupino, pred tednom poklali pet ovac, pred mesecem dni pa so prav tako napadli tudi v Zajelšju.

“Napadov volkov ni vse več, ampak manj. Da se dogajajo na teh območjih, pa je krivo dogajanje v slavniškem tropu,” pojasnjuje Andrej Sila iz zavoda za gozdove. Prisotnost volkov med Podgorjem, italijansko mejo in Hrpeljami je manjša, ovac na Slavniku ni več, manj je tudi srnjadi, zato se je slavniški trop premaknil vzhodno v Čičarijo in jugovzhodni rob Brkinov. “V tem predelu se pojavlja več napadov v zadnjih dveh letih,” pritrjuje Sila. Lovci na ozemlju celotne države letos v rednem odstrelu ne smejo ustreliti niti enega volka.


Najbolj brano