Ena na ena od Kobarida do Pirana

Odločitev, komu bodo zaupali upravljanje skupnih zadev, morajo sprejeti še volilke in volilci v devetih primorskih občinah. V drugem krogu je odločitev precej enostavna: obkrožiti je treba številko pred imenom enega od dveh kandidatov. Župan bo tisti, ki bo dobil vsaj glas več, pri čemer bo kredibilnost odločitvi na nek način dalo tudi število volilcev, ki bodo v nedeljo šli na volišča. V drugo se bodo volilke in volilci odločali v obeh primorskih mestnih občinah, Kopru in Novi Gorici, ob njih pa še v Kobaridu, Cerknem, Idriji, občini Renče-Vogrsko, Sežani, Izoli in Piranu.

V skupno devetih primorskih občinah bodo volilke in volilci v 
nedeljo odločali, kdo bo upravljal s skupnimi zadevami v prihodnjih štirih letih.   Foto: Leo Caharija
V skupno devetih primorskih občinah bodo volilke in volilci v nedeljo odločali, kdo bo upravljal s skupnimi zadevami v prihodnjih štirih letih.  Foto: Leo Caharija

V nedeljo zvečer bo že znano, kdo bodo novi župani na Primorskem. Le v primeru zelo, zelo tesnega izida, kar pa je povsem mogoče in že videno, utegnejo dokončno odločitev prinesti šele glasovi na glasovnicah, ki bodo prispele po pošti.

Iz soočenj in predstavitev mnenj županskih kandidatov, ki se potegujejo v drugem krogu, smo izluščili ključne poudarke.

V Sežani Škabar in Sila

V občini Sežana sta se med petimi kandidati za župana v drugi krog uvrstila David Škabar s 37,54 odstotka glasov in Andrej Sila s 33,66 odstotka glasov. Oba kandidirata na svoji neodvisni listi, oba napovedujeta drugačen način vodenja občine od dosedanjega župana, čeprav sta oba že doslej sedela v občinskem svetu. Škabar svojo bolj ali manj opozicijsko držo predstavlja kot pomembno prednost, Sila pa prav tako zagotavlja drugačno občinsko politiko. Oba napovedujeta podporo podjetništvu z ureditvijo nove cone, povezovanje vseh dejavnikov v turizmu tudi čez občinske meje, enakomeren razvoj krajevnih skupnosti v dogovoru z njimi. Bolj kot na podlagi programskih razlik bodo sežanski volilci zato izbirali na podlagi osebnostnih razlik med obema kandidatoma.

V Izoli Komljanec in Markočič

V Izoli se bosta pomerila Evgenij Komljanec (Ponosni na Izolo) in Danilo Markočič (Desus), ki sta bila po prvem krogu zelo izenačena. Komljanec je prejel 1155 glasov, Markočič 1132. Komljanec načrtuje gradnjo večnamenskega kulturnega centra, Markočič pa napoveduje nov kulturni dom in obnovo kompleksa Arrigoni. Komljanec odločno nasprotuje novim stanovanjsko-apartmajskim gradnjam ob morju, Markočič pa ni tako odločno proti. Med drugim namerava Komljanec spremeniti odlok o obratovalnem času lokalov v središču mesta, Markočič pa vpeljati participatorni proračun in ljudem prepustiti v odločanje razdelitev desetine proračunskega denarja. Oba načrtujeta nov dom za upokojence in tudi stanovanja - Komljanec neprofitna, Markočič takšna za mlade družine.

V Piranu Gantar in Zadkovič

V Piranu bodo volilci v nedeljo izbirali med Tomažem Gantarjem (Naš kraj-Lista Tomaža Gantarja) in Đeniem Zadkovićem (Gibanje za občino Piran). V prvem krogu je Gantar zbral 13 glasov več. Oba pravita, da Piran in Portorož potrebujeta novo turistično strategijo, oba se zavzemata za novo garažno hišo v Piranu. Gantar bi jo postavil na območju nekdanjega bencinskega servisa in dopušča, da bi dogradili garažo na Fornačah, Zadković pa meni, da bi morala biti nova garaža čim bliže mestu. Napoveduje revizijo poslovanja občine in sprejetje občinskega prostorskega načrta (OPN), Gantar obžaluje, da je dosedanja občinska oblast ustavila postopke sprejemanja OPN v času njegovega županovanja (2006-2010).

Renče -Vogrsko: Lasič in Žigon

V občini Renče-Vogrsko si bosta nasproti stala Rajko Lasič (Združenje Skupaj), ki je v prvem krogu zmagal s 35,13 odstotka glasov, in Tarik Žigon (Lista Za vas), ki v drugi krog starta s popotnico 25,49 odstotka glasov. Prvega podpirata še SDS in Desus, drugega pa Lista za našo občino, Lista za gospodarski razvoj in SD. Zaplet je nastal, ko je občinska SD najprej podprla Lasiča, si premislila in podprla Žigona. Lasič stavi na izkušnje, trudil se bo predvsem, da se začne gradnja kanalizacijskega sistema in čiščenje odplak ter spodbudi razvoj turizma in kmetijstva. Žigon želi z ekipo nadgraditi, kar so delali v društvu Mladi Renče-Vogrsko, pri projektih pa bolje izkoristiti vire z razpisov države in EU. S tem bi izkoristil potenciale na področju turizma, kmetijstva in gospodarstva.

V Cerknem Močnik in Uršič

V Cerknem se v drugi krog podajata Stanko Močnik (Lista Stanka Močnika) in Gašper Uršič (Lista Smo taki kot smo), ki sta v prvem prejela 39,5 oziroma 33,94 odstotka glasov. Tesen izid prvega kroga napoveduje izenačen boj, oba pa obljubljata sodelovanje v prid razvoju občine. Uršič med drugim napoveduje prenovo občinske uprave in boljšo komunikacijo z občani, s čimer bi rešil problem oporečne pitne vode, urejanje infrastrukture, boljše medgeneracijsko sodelovanje, urejanje stanovanj za mlade ... Močnik ima obsežen program s poudarki na pitni vodi, infrastrukturi, starejših in mladih, novih stanovanjih, pospeševanju gospodarstva, turizma in enakovredni vlogi KS, ki naj bi ga izpeljal postopoma.

V Idriji Vencelj in Groff Ferjančičeva

Idrijski volilci se bodo v nedeljo odločali med Tomažem Vencljem (Lista krajevnih skupnosti), ki je v prvem krogu prejel 45,24 odstotka glasov, in Mirando Groff Ferjančič (neodvisna s podporo SD in SMC), ki jih je kot drugouvrščena prejela 27,27 odstotka. Vencelj poudarja spremembe. Prevetriti namerava upravo občine, občane pritegniti k soodločanju, KS vrniti vlogo pomembnih gradnikov občine in zagotoviti enakomeren razvoj. Poleg urejanja komunalne infrastrukture obljublja sodelovanje z vsem gospodarstvom. Groff Ferjančičeva obeta nadaljevanje sedanjega vodenja občine, a z več poudarka na sodelovanju občanov. Trajnostni, med centrom in podeželjem ter vsemi generacijami usklajen razvoj so grob oris njenega programa. Prednost bi dala mladim, ki se odseljujejo. Zadržanje mladih poudarja tudi Vencelj.

V Kobaridu Kavčič in Matajurc

Aktualni kobariški župan Robert Kavčič (Lista Roberta Kavčiča), v prvem krogu je prejel 43,05 glasov, se bo pomeril z Markom Matajurcem (Lista za vodo), ki jih je dobil 33,65 odstotka. Med njima se najbolj iskri zaradi kloriranja vode. Matajurc trdi, da je treba takoj zagotoviti pitno vodo brez klora, Kavčič pa, da je to nerealna obljuba, da pa se da z urejanjem vodovodov prisotnost klora postopno ublažiti. Kavčič bi dokončal začrtane projekte, med njimi prenovo vodovodnih sistemov in športnega parka. Med večjimi izzivi so obnova ribogojnice in stavbe Kadore na Livku, v bivši policijski postaji pa dnevni center za starejše in stanovanja za mlade. Matajurc med drugim napoveduje krepitev zdravstvene službe na podeželju, ugodno prodajo komunalno opremljenih zemljišč v industrijski coni in stanovanja za mlade.


Najbolj brano