Vabijo nove prostovoljce

Zavod Sopotniki, občina in Hiša mladih danes organizirata izobraževanje za vse, ki bi se želeli vključiti v storitev brezplačnih prevozov starejših oseb. Zanimanja za prevoze je veliko, samo v oktobru so našteli 65 rednih uporabnikov.

Oktobra so  našteli že 65 rednih uporabnikov. Foto: Sanda Hain
Oktobra so našteli že 65 rednih uporabnikov. Foto: Sanda Hain

AJDOVŠČINA > Projekt Sopotniki je v ajdovski občini uradno zaživel sredi septembra, zanimanje za brezplačne prevoze starejših oseb pa je veliko. “Samo v oktobru smo imeli 65 rednih uporabnikov, vsak dan pa nas kličejo novi. S storitvijo so zelo zadovoljni, marsikdo od uporabnikov je izrazil željo, da bi uvedli tudi brezplačne prevoze do bolj oddaljenih krajev, na primer do Valdoltre ali Ljubljane,” je o prvih odzivih občanov povedal koordinator projekta Sopotniki v Ajdovščini Matjaž Jazbar.

S Sopotniki se je trenutno mogoče peljati do zdravnika v ajdovskem in novogoriškem zdravstvenem domu, v šempetrsko bolnišnico, pa tudi v Lavričevo knjižnico, na kulturne dogodke, po nakupih oziroma na obiske k prijateljem v ajdovski občini in do Vipave. “Največ povpraševanja je po prevozih do bolnišnice in zdravstvenih domov, čemur dajemo tudi prednost, sicer pa opravek ni pomemben,” je še povedal Jazbar.

Prevoz je treba naročiti teden dni vnaprej, koordinator sprejema klice vsak delovni dan med 8. in 16. uro, v tem času pa tudi opravljajo prevoze. Občina Ajdovščina je za prevoze priskrbela električni avtomobil. Prostovoljci so vozniki in tudi spremljevalci. Potnika po potrebi pospremijo po opravkih, mu pomagajo urediti formalnosti, jih počakajo pred ambulanto in jim delajo družbo. Ekipo “rednih” prostovoljcev trenutno sestavlja dvanajst članov, k sodelovanju vabijo tudi nove. Vsem, ki bi želeli sodelovati, je namenjeno današnje kratko usposabljanje, ki je za kandidate nujno, saj jih seznanijo z načinom dela. Usposabljanje bo ob 9. uri v Hiši mladih.


Najbolj brano