Uporaba drog med mladimi na Goriškem narašča

Mesec preprečevanja zasvojenosti se izteka, vodja ambulante za zdravljenje odvisnosti v novogoriškem zdravstvenem domu pa ob tem poudarja, da trend eksperimentiranja z nedovoljenimi substancami in nekemičnimi zasvojenostmi narašča. Zato s partnerji veliko časa, truda, znanja in izkušenj vlagajo v preventivne programe za učence in starše, ki jih osveščajo o pasteh sodobnega sveta.

GHB ali tekoči ekstazi je v zadnjem času zelo razširjena droga med 
mladimi na Goriškem.
GHB ali tekoči ekstazi je v zadnjem času zelo razširjena droga med mladimi na Goriškem. 

NOVA GORICA > Novogoriška ambulanta za zdravljenje odvisnosti je ena od 19 tovrstnih ambulant v Sloveniji ter edina, v kateri poleg kemičnih zasvojenosti (prepovedane droge) zdravijo tudi uporabnike, ki so odvisni od nekemičnih zasvojenosti. Mednje sodijo igre na srečo, računalniške igrice, socialna omrežja, pornografske vsebine, borza, nakupi, odnosi, ličila ...

Lani več kaznivih dejanj kot letos
Na novogoriški policijski upravi so letos do vključno 26. novembra obravnavali skupno 95 kaznivih dejanj zlorabe prepovedanih drog, od tega 92 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami ter tri kazniva dejanja omogočanja uživanja prepovedanih drog. Lani so v enakem obdobju našteli 192 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedanimi drogami, od tega 189 kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. Letos so našteli še 133 prekrškov po zakonu o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami, lani pa 200. “Letos smo na Goriškem obravnavali tri primere prekomernega uživanja (predoziranja) prepovedanih drog, a v nobenem primeru ni šlo za smrtni izid. V vseh primerih smo preprodajalce drog izsledili in jih kazensko ovadili novogoriškemu tožilstvu,” je povedal Dean Božnik, tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave.

Edinstven program v Sloveniji

“Vse bolj zastrašujoč je podatek, da so različne obsesije, ki se oblikujejo zaradi socialnih omrežij, dosegle populacijo učencev v tretji triadi osnovne šole, ko dekleta ne gredo od doma, če niso podobne ameriški zvezdnici Kim Kardashian. Letos smo obravnavali že deset takih primerov,” pove vodja ambulante in tamkajšnji terapevt Miha Kramli. “Zdravljenje nekemičnih zasvojenosti pri nas je edinstven program v Sloveniji, zasluge zanj pa pripisujemo novogoriški in okoliškim občinam, ki ga sofinancirajo, saj so potrebo po njem zaznale že pred leti zaradi igralniških salonov v bližini. Tega programa namreč ne plačuje zdravstvo, saj uradnega zdravljenja nekemičnih oblik odvisnosti ne poznamo, zato tudi inštitut za varovanje zdravja nima podatkov glede teh odvisnosti,” poudari.

Miha Kramli

terapevt

“Vse bolj zastrašujoč je podatek, da so obsesije, ki se oblikujejo zaradi socialnih omrežij, dosegle populacijo učencev v tretji triadi osnovne šole, ko dekleta ne gredo od doma, če niso podobne zvezdnici Kim Kardashian.”

Nekemične zasvojenosti ranijo vse populacije

Letos tako v ambulanti individualno in skupinsko s psihiatrično, zdravniško in psihoterapevtsko obravnavo zdravijo 234 oseb, starih od deset do 84 let, med katerimi jih 74 prihaja iz drugih regij. “Pred 20 leti smo bili primorani delati na področju zasvojenosti od iger nas srečo, povezali smo se z evropskimi centri za zdravljenje zasvojenosti od iger na srečo. Kasneje se je to preselilo na spletno igranje na srečo, bili pa smo med prvimi v Evropi, ki smo začeli zdraviti odvisnosti zaradi socialnih omrežij, računalniških igric ...” opisuje Kramli in dodaja: “Naš dolgoročni cilj je, da bi vseh 19 slovenskih ambulant usposobili za zdravljenje nekemičnih zasvojenosti. Te ranijo vse populacije, saj nobena ni pred njo zaščitena,” sklene. Zato veliko časa namenijo preventivnim aktivnostim predvsem na osnovnih in srednjih šolah.

V ambulanti se zdravi tudi 212 oseb, ki so odvisne od psihoaktivnih snovi. Odvisnike zdravijo s substitucijsko terapijo, kot so metadon, bupremorfin in substitol, zdravila, ki nadomestijo opijate. “To je nizkopražni program, saj substitucijo dajemo ljudem, ki nimajo kapacitet, da bi ozdravele. S tem jih odvračamo od kriminalnih dejanj, imamo stalen stik z njimi, kontrolo (hepatitis, aids) ... To je državno podprt in sprejemljiv program, saj imamo tako nadzor nad to populacijo, pomagamo jim ter s tem zaščitimo zdravo populacijo,” še pravi Kramli. Dodaja, da so običajno brez možnosti za ozdravitev tisti ljudje, ki drogo jemljejo že deset let in več, droga pa je že tako načela njihovo osebnostno, fizično in duševno strukturo, da nimajo energije prenehati z omamo. “Droga je sestavni del njihovega življenja, da si zbrišejo, zradirajo sebe, da ne vedo zase,” ilustrira Kramli.

GHB zastruplja mlade na Goriškem

Visokopražni program pa je namenjen tistim, ki jih preko jemanja metadona pripeljejo do abstinence. Kramli poudarja, da je takih žal zelo malo, a so pri tem programu več kot 80-odstotno uspešni.

V Sloveniji je v substitucijski program 19 ambulant vključenih skoraj 4000 ljudi. “Jemanje drog na Goriškem je v porastu, a tega ne zaznavamo v ambulanti, ampak nam to zaupajo učitelji, učenci, dijaki, svetovalne delavke na šolah. GHB, ki mu pravijo tudi tekoči ekstazi ali posiljevalska droga, je zelo razširjen med mladimi. V kolikor ga uporabniki jemljejo v priporočenih količinah, ima evforičen učinek, kdor ga zaužije več, pa je zmeden. Pri tistih, ki ga vzamejo preveč, sledi nezavest,” še pove Kramli, ki opozarja tudi na nekritično uživanje marihuane ter nekritično razmišljanje o tem, da je kajenje marihuane zdravilno. “Imamo podatke, da med srednješolci tretjina vseh dijakov v razredu občasno uživa marihuano, desetina pa kar redno,” sklene Kramli.


Najbolj brano