Začenja se predčasno glasovanje v drugem krogu županskih volitev

Volilci lahko tudi pred drugim krogom županskih volitev, ki bo v nedeljo v 56 občinah, glas oddajo predčasno. V nekaterih občinah jim bo to omogočeno danes, v sredo in četrtek, v nekaterih, zlasti manjših občinah, pa le na katerega od teh treh dni.

Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo v 56 občinah. Foto: Leo Caharija
Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo v 56 občinah. Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Kdaj lahko volilci, ki so na dan splošnega glasovanja odsotni, predčasno glasujejo, določijo občinske volilne komisije samostojno, glede na krajevni običaj oziroma potrebe. V posameznih občinah bodo tako volišča za predčasno glasovanje odprta po različnih dnevih, informacije o tem občine objavljajo na svojih spletnih straneh.

Predčasno glasovanje poteka od 7. do 19. ure na posebnem volišču na sedežu občinske volilne komisije, kjer lahko glasujejo volilci, ki imajo v tej občini prijavljeno stalno prebivališče. S seboj morajo imeti osebni dokument s fotografijo, pred izročitvijo glasovnice pa se tudi podpišejo v volilni imenik.

Ker v drugem krogu nastopata zgolj dva kandidata, volilec glasuje tako, da obkroži zaporedno številko ob kandidatu. Vrstni red na glasovnici je določen z volilnim izidom iz prvega kroga glasovanja, najprej je na glasovnici naveden kandidat, ki je v prvem krogu prejel več glasov.

Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo v 56 občinah, kjer v prvem krogu, ki je potekal 18. novembra, nobeden od kandidatov ni prejel večine vseh glasov. Volilci bodo tako v drugem krogu izbirali med najboljšima dvema kandidatom iz prvega kroga.


Najbolj brano