Primorci na vrhu lestvice vodnika Gault&Millau

V torek so v Unionski dvorani razglasili najboljše gostilne in kuharje v prvi slovenski izdaji gastronomskega vodnikaGault&Millau.

 Foto: Peter Irman
Foto: Peter Irman

LJUBLJANA > Ta ima francoske korenine, že dolgo je zasidran v Avstriji, od lani pa tudi na Hrvaškem. Slovenskega projekta se je lotila Mira Šemić s sodelavci, v prvo izdajo vodnika pa so uvrstili 130 gostiln in restavracij, izbor bistrojev, vinotek in vinarjev ter za peščico pivovarjev. Pri ocenjevanju so se držali standardov organizacije: najvišja mogoča ocena je 20 točk, za kar je oznaka pet kuharskih kap. Pri nas so šestim pripeli po štiri, najboljši sta dobili tudi najvišjo oceno, 17,5 točke. To sta Hiša Franko iz Starega sela pri Kobaridu in gostilna Pri Lojzetu z Zemona. Valterju Kramarju (na fotografiji levo) in Tomažu Kavčiču (desno) je priznanji podelil Côme de Chérisey, lastnik Gault&Millau. Takoj za primorskim vrhom so tri štajerske gostilne, Mak iz Maribora, Denk iz Zgornje Kungote in Debeluh iz Brežic, v prestolnici so štiri kape dodelili Strelcu z Ljubljanskega gradu, njegovemu glavnemu kuharju Igorju Jagodicu pa naslov kuharskega mojstra leta. Tri kape so na Primorskem pripeli gostilnam Pikol iz Rožne doline, Calypso iz Nove Gorice, Dam iz Kromberka, Špacapanova hiša iz Komna, Rizibizi iz Portoroža, Hiša torkla iz Kort, Mahorčič iz Rodika in Majerija iz Vipavskega križa. Vodnik je na voljo v tiskani izdaji in na spletu.


Najbolj brano