Tomos zdaj v stečaj pošiljajo kar delavci

Delavci Tomosa so se naveličali čakati na svoj denar, ki jim ga dolguje delodajalec. Pred dnevi so tako na sodišče vložili predlog za stečaj Tomosa. Direktor in prek svojega podjetja tudi lastnik Tomosa Iztok Pikl predloga včeraj ni komentiral, ker ga še ni videl, prepričan pa je, da Tomos še ni odpisan.

Delavcem je prekipelo, Tomos, ki jim dolguje kar nekaj denarja, bi 
poslali v stečaj.   Foto: Tomaž Primožič/FPA
Delavcem je prekipelo, Tomos, ki jim dolguje kar nekaj denarja, bi poslali v stečaj.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > “Po informacijah iz vrst zaposlenih so delavci res vložili predlog za stečaj družbe,” je potrdil Sašo Ristič, sindikalist SKEI. Tomos 13 zaposlenim dolguje dve plači, regres, tudi jubilejne nagrade in solidarnostno pomoč, prav tako niso poravnani vsi prispevki.

Pikl: Tomosu je še mogoče pomagati

Iztok Pikl, direktor in prek svojega podjetja tudi lastnik Tomosa, včeraj predloga še ni videl in ga zato ni komentiral. Ko ga bo dobil, ga bo preučil, saj ga bo k odgovoru na predlog verjetno kmalu pozvalo tudi sodišče. A po njegovem mnenju podjetje še ni zrelo za stečaj. “Tomosu je še mogoče pomagati,” je prepričan Pikl, a ni pojasnil, kako. Priznava, da delavcem dolguje regres in dve plači, toda pravi, da se z njimi dogovarja o možni rešitvi. Glede prispevkov pa je pristavil, da jih poplačuje.

Iztok Pikl

direktor in lastnik Tomosa:

“Tomosu je še mogoče pomagati.”

Tomos je že večkrat zašel v težave, tako da ni redno poravnaval prispevkov in so plače zamujale. Tako je bilo že lani, položaj se je znova zaostril pred meseci. Pred časom so trije zaposleni dali odpoved po krivdi delodajalca in se odločili za tožbe. Preostali zaposleni pa so upali, da se bodo razmere izboljšale. A se niso.

Pošta ni več pozvonila, je pa potrkal izvršitelj

Pikl je iskal strateškega partnerja, saj je Tomosu, ki je po Piklovih besedah sicer imel dovolj naročil, primanjkovalo obratnega kapitala. V igri je bila Pošta Slovenije, ki je opravila tudi skrbni pregled, a je sredi oktobra potem odstopila od nakupa. Kljub Piklovi želji Pošta ni pozvonila še drugič. Je pa zato na vrata potrkal izvršitelj.

Tomos si je v zadnjem času nabral kar nekaj dolgov, tudi zaradi tega ima blokirana vsaj dva računa; blokirala sta ju Hidria in Furs. Po naših informacijah naj bi izvršitelj zarubil del pisarniške opreme in nekaj strojev. Poleg delavcem naj bi Tomos denar dolgoval tudi nekaterim dobaviteljem, prav tako Hidrii. Ta je Piklovemu podjetju novembra leta 2015 prodala Tomos in mu dala v najem tudi prostore v Kopru. Dolguje ji več najemnin, a ne samo to. Piklovo podjetje Hidrii že dlje časa ne plačuje več licenčnine za uporabo blagovne znamke Tomos. Zato mu je Hidria že marca prepovedala uporabo imena te blagovne znamke.

Po naših informacijah je Hidria zavarovala svoje terjatve, tudi s hipotekami nad stroji; te je izvršitelj nedavno zarubil. Ko bodo zanje našli kupce in jih prodali, bo Hidria prišla do dela svojega denarja.


Najbolj brano