Prvo kačo je domov prinesel pri enajstih letih

Mladen Orejaš, za domače Miško, ni samo dolgoletni glavni kuhar šmarske gostilne Trije lovci, ampak svoj prosti čas posveča številnim hobijem. Med ljubeznijo do motorjev, potovanj in borilnih veščin je tista do živali morda najmočnejša. Že vrsto let poleg številnih domačih in eksotičnih živali, ki jih ima doma, namreč poskrbi za marsikatero divjo žival, ki potrebuje pomoč.

Mladen Orejaš z ženo Natašo tudi veliko potuje, obiskala sta že 70 
držav. Foto: Vir: FB Mladen Orejaš
Mladen Orejaš z ženo Natašo tudi veliko potuje, obiskala sta že 70 držav. Foto: Vir: FB Mladen Orejaš

Kar nekajkrat pa je Mladen Orejaš pod domačo streho vzel tudi živali, za katere njihovi prejšnji lastniki niso več mogli skrbeti. Žena Nataša in hčerka Ana, ki prav tako gojita veliko ljubezen do živali, ga pri tem zelo podpirata.

Mladen Orejaš (1964) prihaja iz Križevcev v okolici Zagreba, kjer je bil od malih nog obkrožen s številnimi domačimi živalmi, kot so kokoši, konji, krave, koze, ovce … Že takrat pa so ga začele zanimati tudi divje živali. “Kot otrok sem lovil kuščarje, ko sem bil v petem razredu, pa sem domov prinesel tudi svojo prvo kačo, ki sem jo našel v bližini in je bila zmrznjena. Hotel sem ji pomagati in sem jo spravil v enega od predalov v domačem štedilniku. Ko jo je mama odkrila, se je zelo ustrašila in še dandanes noče priti v Koper na obisk, ker imamo tik ob vhodnih vratih terarija s kačami,” pravi Orejaš. V Novi Gorici je dokončal gostinsko šolo, kjer je nekaj let tudi delal, sredi 80. let pa se je preselil v Koper, kjer je spoznal bodočo ženo Natašo, s katero sta že več kot 25 let stebra šmarske gostilne Trije lovci.

Strast do dirkalnih motorjev in borilnega športa

Mladen Orejaš goji veliko strast tudi do dirkalnih motorjev. Med leti 1985 in 1993 je tudi profesionalno dirkal v razredu 50 kubičnih motorjev, želel pa se je preizkusiti tudi v razredu 250 kubičnih, a mu delo v gostinstvu tega ni dovoljevalo. Ljubezen do motorjev je povezal tudi s strastjo do potovanj. Z ženo Natašo se enkrat do dvakrat letno odpravita na daljše potovanje v bolj oddaljene destinacije (obiskala sta že 70 držav), kjer si večkrat privoščita tudi izlete z motorjem in tudi na ta način raziskujeta nove kraje. Od malih nog se Orejaš ukvarja tudi z borilnimi športi. Treniral je rokoborbo, boks, kick boks, tajski boks, zadnja leta pa redno trenira karate.

Živalska oaza v središču Kopra

Družinski dom s precej velikim vrtom na Župančičevi ulici v Kopru pa je z leti postal pravcata živalska oaza, ki je že dvakrat tudi popolnoma očarala otroško žirijo na priljubljeni prireditvi Odprti vrtovi Kopra. Na vrtu ima družina poleg 12 kopenskih grških želv in dveh ježkov, ki so se zazibali v zimski spanec, ter sedmih kanarčkov še številne redne obiskovalce. Grlicam, ki vsako leto gnezdijo v enem od visečih cvetličnih loncev, se je nazadnje na vrtu pridružil še mačji razbojnik Tyson, ki obvladuje koprsko mestno središče.

“Starešina” je 14 let star zahodnovišavski beli terier Ogi, ki se mu je približno pred letom dni pridružila še muca Sisi, s katero sta se takoj spoprijateljila. Od bolj eksotičnih živali ima Orejaš štiri kače (pred časom jih je imel kar 15), in sicer kraljevega pitona, mlečno kačo in kalifornijsko kraljevo kačo, ki niso nevarne in jih sosedovi ter prijateljevi otroci nosijo po rokah. Za modrasa, ki je bolj samotar, pa ima poseben terarij v kantini. Pred leti je imel tudi bradato agamo, legvana in kameleona, ki so umrli od starosti. 1,3 metra dolg zeleni legvan, ki ga je dobil od znančeve hčerke, ki ni več mogla skrbeti zanj, pa mu je za “veke vekov” zameril, ker ga je želel s povodcem peljati na sprehod. “Od takrat dalje se z legvanom nisva razumela in ker ni bilo več zaupanja, sem ga oddal novemu lastniku v Maribor, kjer se še dandanes najraje greje na radiatorskih ceveh,” je povedal Orejaš.

Po ozdravitvi živali izpusti v naravo

V njegovi domači oskrbi pa so se na primer znašli: kuna, ki so jo napadli psi, mlada, sestradana sova, ki je padla iz gnezda, ptica ujeda kanja, ki se je ujela v krivolovčevo past in je imela zlepljena krila, ter še številne druge živali. Trenutno ima v oskrbi dva mlada ježka, ki so ju na vrtu v Izoli čisto premražena našli družinski prijatelji. “Ko sem ju dobil, je eden tehtal 40 gramov, drugi pa 50. Hranil sem ju s črvi mokarji in hrano za mačje mladiče, danes pa tehtata že vsak po kilogram,” pravi Orejaš. Ježa bo spomladi, ko se zbudita iz zimskega spanja, izpustil v naravo.

Pred njima pa je nazadnje oskrbel dve kači, črnico in progastega goža. Črnico je našel na Grobniku, kamor se Orejaš velikokrat odpravi, da izživi svojo strast do cestnih motorjev in dirk. “Ko sem jo prinesel domov, je bila dolga en meter in je imela številne rane. Te sem čistil s sredstvi za izpiranje ran in jo hranil z mišmi,” pripoveduje. Ko si je kača opomogla, jo je Orejaš izpustil tam, kjer jo je našel, na Grobniku.

Progastega goža pa je našel lani poleti pod Krkavčami, kjer se ga je nekdo najverjetneje lotil z motiko ali katerim drugim ostrim predmetom, je povedal Orejaš. Tudi goža je počasi pozdravil in ga je letos poleti s hčerko Ano izpustil visoko ob strugi reke Dragonje, kjer naj bi bilo sicer precej gožev.

Od eksotičnih živali je imel tudi ptičjega pajka in afriškega škorpijona, ki pa sta mu žal umrla. Za oba je bila usodna ranljivost v času levitve, za katero Orejaš ni vedel. Namesto da bi pajek pokončal kobilico, se je zgodilo obratno, škorpijona pa je pojedel črv mokar. Priznava, da se je na napakah veliko naučil, dandanes pa, da si veliko pomaga z informacijami na spletu.

“Miru” pred živalmi pa nima niti v službi, saj ga vsak dan za gostilno pričaka štiri do pet muc, ki jih redno hrani in skrbi za njih v primeru bolezni. Prav z mucami, še posebej z domačo Sisi, pa ima v zadnjem času največ preglavic, saj rešuje (kolikor se da) žrtve njenega plenilskega nagona.


Najbolj brano