Batagelj ima zdaj fronto z Eto

Na petkovi skupščini družbe Certa v lasti Postojnske jame in družbe same so izglasovali iztisnitev malih delničarjev po ceni sedem evrov za delnico. Gre za ceno, po kateri je Postojnska jama delničarje plačevala v prevzemnem postopku. Preostali delničarji so za delnico pričakovali več.

Marjan Batagelj Foto: Leo Caharija
Marjan Batagelj Foto: Leo Caharija

CERKNO > Pričakovano iztisnitev preostalih približno 30 malih delničarjev v družbi Certa je na petkovi skupščini spremljalo nekaj slabe volje. Prisotna mala delničarja sta z Vseslovenskim združenjem malih delničarjev (VZMD) pričakovala višjo odpravnino za odvzete delnice in napovedala sodno izpodbijanje sklepa o iztisnitvi. Certo ta hip bolj kot to skrbijo postopki Ete, s katerimi tovarna preprečuje začetek postopkov za izgradnjo novega trgovskega centra in z njimi omogočitev prenove samskega doma v Hotel Cerkno.

Certa je četrtinska lastnica Ete, 85,52-odstotna lastnica TIK Kobarid in popolna lastnica Hotela Cerkno z vsemi turističnimi zmogljivostmi v Cerknem, vključno s smučarskim centrom. Pravzaprav samskega doma Cerkno, kot so novi lastniki razvozljali šele v pripravah na prenovo hotela. Bivša lastnica Eta ga nikoli ni registrirala kot hotel, za prizidek k samskemu domu pa nikoli ni pridobila gradbenega dovoljenja.

Marjan Batagelj

Postojnska jama

“Konsolidacija lastništva je nujna za nemoteno delo in odgovore na vprašanja, kdo bo upravljal, kdo delal in se usklajeval z lokalno skupnostjo.”

“Skupščine Certa sta se poleg glavnega delničarja udeležila le še predstavnika sekcije Certa pri VZMD, Marta Deisinger in Jakob Finžgar. Napovedala sta sodno izpodbijanje sklepa o iztisnitvi malih delničarjev z denarno odpravnino v višini pičlih sedem evrov na delnico,” je po skupščini v javno sporočilo zapisalo VZMD. Marto Deisinger je zmotilo zlasti dejstvo, da na skupščini ni bilo vsaj na vpogled dostopno cenitveno in revizorjevo poročilo, na podlagi katerih je bila oblikovana cena delnice in je običajno nujno gradivo za iztisnitvene skupščine.

“Konsolidacija lastništva je nujna za nemoteno delo in odgovore na vprašanja, kdo bo upravljal, kdo delal in se usklajeval z lokalno skupnostjo. Ker želimo čim prej začeti z uresničevanjem razvojnega načrta, smo konsolidacijo izpeljali. Tisto, kar nas ta hip resnično skrbi, so ovire, ki jih pred naše načrte postavlja Eta,” je povedal prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj.

Na vprašanji, ali bodo podoben postopek izpeljali tudi v krovnem Certa Holdingu, ki so ga prevzeli z obvladovanjem prek 87 odstotkov njegovih delnic, oziroma ali je ta sploh še potreben, je bil prepričan, da je.

Eta Certo že pol leta drži v šahu

Šokantna so odkritja o domačijskem poslovanju Ete in njenih vodilnih kadrov v njenem nekdanjem turističnem delu. Čeprav je ta formalno pristal v Certi že ob lastninjenju pred 24 leti, ga je Eta obvladovala še dolgo po tem. Ob odkritju, da v Cerknem sploh nimajo hotela pač pa samski dom, se druga za drugo razkrivajo še hujše ovire pred načrtovano obnovo domnevnega v dejanski hotel s termami.

Ker morajo iz njega pred začetkom obnove izseliti edino večjo trgovino v kraju, od Ete želijo dobiti soglasje za dostop do nove trgovine preko njenih parkirišč. Ta pa ne le, da od junija soglasja ne da, pač pa pred Certo in občino postavlja nove in nove zahteve. Čeprav za vsako dobijo zagotovilo obeh, da bo izpolnjena, je vsaka naslednja bolj nesmiselna. Novo zahtevo so občini poslali minuli teden. “Vse zahteve smo izpolnili, podpisa pod soglasje pa Eta ne da. Groza me je, ko na telefonu vidim številko Spara, saj je prišlo tako daleč, da ta lahko gradnjo odpove,” je povedala direktorica hotela Manuela Božič Badalič.


Najbolj brano