Črni petek in črni dnevi

V teh dneh nas z vseh koncev bombardirajo z reklamami o izjemnih popustih, ki jih prinaša “black friday”, črni petek, ki se v marsikateri trgovini razteguje na nekaj dni ali celo ves teden. Nič manj aktivni niso spletni trgovci. Še ena pogruntavščina, ki se je k nam preselila iz ZDA in so jo trgovci zagrabili z obema rokama, potrošniki, glede na obleganje trgovin, pa tudi ne zaostajajo kaj dosti za njimi.

Reklame so privlačne. Obljubljajo velike popuste, ki segajo celo do 70 odstotkov. Pa vse te reči, ki nam jih ponujajo, resnično potrebujemo? Ali se zapodimo v gnečo samo zato, da se lahko pohvalimo, da smo tudi mi bili tam in kupili to in ono. Morda celo brez premisleka, ali to resnično potrebujemo. In morda se v tej evforiji odločimo za nakup nepotrebnega izdelka, ki ga ne bomo nikoli uporabili. Ali ga bomo namenili za božično ali novoletno darilo nekomu, ki ga bo spravil na podstrešje in pozabil. Ker bi od nas veliko raje dobil doma narejeno drobnarijo ali morda zgolj pol ure našega časa za iskren klepet.

Za številne ljudi, ki živijo na pragu revščine ali celo pod njim, so črni vsi petki v letu in tudi vsi drugi dnevi.

Ne pomislimo, da bo model telefona, računalnika ali televizorja, ki se nam trenutno zdi cenovno zelo ugoden, čez mesec ali dva morda celo cenejši kot v sedanji “zelo ugodni ponudbi”. In da je za marsikaterega trgovca črni petek idealna priložnost, da se znebi starih in zaprašenih zalog, ki jih po običajnih cenah verjetno ne bi mogel nikoli prodati.

Vse bolj postajamo družba brezglavega potrošništva. Tega ne kažemo le na “črni petek”, pač pa tudi v decembrski predpraznični evforiji, za valentinovo in celo za veliko noč ... Priznajmo si, pogosto namesto sprehoda v naravo izberemo sprehod po nakupovalnem centru in zapravljamo, čeprav si na drugi strani prigovarjamo, da moramo varčevati za trajnejše dobrine.

Usmeritev v izrazito potrošniško naravnano družbo se, ne nazadnje, kaže tudi v tem, da trgovci že septembra naložijo na police božično-novoletne izdelke in takoj po novem letu velikonočne. Tako še bolj razslojujejo ljudi na tiste, ki lahko, in tiste, ki ne morejo. Za številne ljudi, ki živijo na pragu revščine ali celo pod njim, so črni vsi petki v letu in tudi vsi drugi dnevi. Tudi na to velja pomisliti, ko kupujemo predvsem zato, da kupujemo, in ne zato, ker potrebujemo.


Preberite še


Najbolj brano