Kraljična smrči in kraljevič omedli

Smrčuljčica je naslov novi uprizoritvi za otroke Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, ki bo premierno uprizoritev doživela nocoj. Iz klasične pravljice bratov Grimm in sodobne interpretacije motiva izpod peresa Lee Wilcox je nastala aktualna, zabavna uprizoritev večne zgodbe o ljubezni. Ki je nadvse smešna, a o odnosih med današnjimi fanti in dekleti, kraljičnami in kraljeviči, razmišlja zelo resno.

Poljub se že zgodi. A tisto, kar sledi, obrne zgodbo na glavo ter k 
premisleku izziva sodobne kraljične in kraljeviče.  Foto: PeterUhan
Poljub se že zgodi. A tisto, kar sledi, obrne zgodbo na glavo ter k premisleku izziva sodobne kraljične in kraljeviče.  Foto: PeterUhan

NOVA GORICA > Besedilo režiserke Tjaše Črnigoj in dramaturginje Ane Duša, ki je tudi avtorica songov v predstavi, Trnuljčico obrne na glavo. Kot je pojasnila Ana Duša, z reinterpretacijo pravljičnih zgodb ni nič narobe. Ravno nasprotno. “Velja, da so pravljice nosilke večnih vrednot. To preprosto ni res,” pojasnjuje. V pravljice, ki so se razvijale v prepletu med pisno in ustno tradicijo, so v vsakem zgodovinskem obdobju avtorji dodajali elemente, skladne s svojimi vrednotami. Prodajati zgodbo o pasivni deklici, ki zgolj čaka na princa ter je jo šele poljub pogumnega viteza, moškega, prikliče v življenje, bi bilo v 21. stoletju neodgovorno, meni.

Kot je pojasnil umetniški vodja SNG Marko Bratuž, je režiserko najmlajše generacije Tjašo Černigoj, ki je po rodu iz Ajdovščine, v Novi Gorici pa dela prvič, povabil k sodelovanju z željo, da nastane predstava, ki otrok ne bo le zabavala. Ampak bo dregala v njihovo dojemanje odnosov.

Marjuta Slamič

igralka

“Otroci so po eni strani izpostavljeni bedarijam, po drugi pa moraliziranju. Super se mi zdi, da jim predstava skozi humor da nekaj pomembnega.”

Trem igralcem, ki so predstavo, namenjeno predšolskim otrokom in učencem prve triade, predpremierno odigrali pred dnevi, se zdi, da je namen dosežen. “Morda se komu zdi, da se otroško predstavo naredi z levo nogo. A je ravno nasprotno,” meni Matija Rupel, ki igra kraljeviča. Urška Taufer, ki princa v vlogi kraljične, potem ko jo poljubi, tako prestraši, da pade v nezavest, je opazila, kako močno so se na njeno smrčečo, glasno, uporniško princeso odzvali otroci, vajeni stereotipov o princesah in princih. Marjuta Slamič, ki nastopa v vlogi vile, pa je poudarila: “Otroci so po eni strani izpostavljeni toliko bedarijam, po drugi pa pridiganju in moraliziranju. Super se mi zdi, da jim predstava skozi humor da nekaj pametnega in pomembnega.”


Najbolj brano