Glavne nagrade še pridejo

V nogometni ligi narodov so sinoči spravili pod streho skupinski del. Najtehtnejša dejanja s štirimi zaključnimi turnirji še sledijo. Uvodni bo na vrsti junija prihodnje leto, ko se bo za lovoriko pomerila četverica prvokategornikov.

Makedonci (v rdečih dresih) bodo v prihodnjem ciklu igrali v 
tretjem razredu lige narodov, Slovenija pa v četrtem.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Makedonci (v rdečih dresih) bodo v prihodnjem ciklu igrali v tretjem razredu lige narodov, Slovenija pa v četrtem.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

EVROPA > Evropski prvak Portugalska bo med 5. in 9. junijem gostiteljica turnirja, po katerem bo znan prvi zmagovalec novoustanovljenega tekmovanja pod okriljem evropske nogometne zveze (UEFA). Kolikšno težo bo imela lovorika? Gotovo precej manjšo kot naslova svetovnega ali celinskega prvaka. Lahko bi jo primerjali s pokalom konfederacij, ki ga vsaka štiri leta pripravlja svetovna nogometna zveza (FIFA). Če ga prenesemo na klubsko raven, bi sodila v rang domačih (super)pokalov. Lovorika je vedno lovorika, a razlike med njimi so očitne.

Tako kot trenerji najmočnejših klubov so tudi selektorji najboljših reprezentanc v prvem razredu skupinskega dela lige narodov (LN) precej eksperimentirali oziroma rotirali. Uvrstitev na zaključni turnir pomeni vselej dobrodošlo rezultatsko potrditev, če je ta izostala, pa tudi ne delajo drame. V drugi razred evropskega nogometa sta se tako, denimo, morali preseliti najboljša na svetu Nemčija in aktualna svetovna podprvakinja Hrvaška. Gostitelji Portugalci so se na zaključni turnir prebili brez pomoči Cristiana Ronalda, je pa res, da so imeli v skupini Italijo, ki se sploh ni uvrstila na zadnje svetovno prvenstvo (SP), in eno večjih razočaranj zaključnega turnirja v Rusiji, Poljsko.

Žrebi in evri

Največji kos denarne pogače bo seveda prejel skupni zmagovalec lige narodov oziroma najboljši na junijskem zaključnem turnirju elitne ravni, ki mu bo pripadlo 10,5 milijona evrov. Lepe denarne nagrade bodo šle tudi zmagovalcem preostalih treh zaključnih turnirjev, ki bodo na sporedu konec marca leta 2020. Žreb bodo opravili novembra prihodnje leto.

Od uspešnejših udeleženk zaključnega turnirja zadnjega SP se je v LN še najbolje odrezala polfinalistka Anglija, ki se je prebila tudi med najboljšo četverico. Na zaključnem turnirju LN bosta nekoliko nenadejano Švica, ki je bila v svoji skupini uspešnejša od Belgije, in še bolj presenetljivo Nizozemska. Tulipani imajo resda slavno nogometno tradicijo, a so ostali brez uvrstitve na zadnja EP in SP. Na poti do zaključnega turnirja LN pa so poleg Nemčije prehiteli tudi aktualno svetovno prvakinjo Francijo. Žreb zaključnega turnirja prvega razreda bo 3. decembra, torej dan po plesu kroglic, ki bo razvrstil reprezentance v skupinski del rednega dela kvalifikacij za EP 2020, s katerim je povezana tudi LN.

Zmagovalcem zaključnih turnirjev štirih kakovostnih ravni novoustanovljenega tekmovanja namreč uspeh prinaša tudi neposredno vozovnico za prvenstvo stare celine. Priložnost bodo poskušale zagrabiti z obema rokama šibkejše reprezentance, za katere tudi preboj na razširjeno EP sodi skoraj v misijo nemogoče. Po zaključenem skupinskem delu je že jasno, da bomo leta 2020 imeli vsaj eno novinko na seznamu udeleženk velikih tekmovanj. Gotovo bo prišla iz četrtega razreda, kjer so si uvrstitev na zaključni turnir priigrale tudi Makedonija, Belorusija in Gruzija. S tretje ravni se bo za vozovnico na EP potegovala Finska, z druge pa denimo Bosna in Hercegovina, ki prav tako še ni igrala na prvenstvu stare celine. V novem ciklu pa bo tekmovala med elitnim razredom LN.


Najbolj brano