Krpanovi listi dva glasova več kot SLS

Novinka letošnjih volitev v Občini Pivka, Krpanova lista županskega kandidata Damijana Kaplja, je na račun njegovega razmeroma dobrega rezultata postala najmočnejša lista v novi sestavi občinskega sveta. Glasove je odnesla večini manjših list, medtem ko županova SLS ohranja štiri mandate.

Robert Smrdelj, ki je glas oddal skupaj z ženo, bo v novem 
mandatu sodeloval v glavnem z novimi svetniki. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Robert Smrdelj, ki je glas oddal skupaj z ženo, bo v novem mandatu sodeloval v glavnem z novimi svetniki. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > V pivškem občinskem svetu bodo tudi v novem mandatu sedeli predstavniki osmih strank in list, od katerih jih je bilo sedem že doslej v občinskem svetu, na novo pa se je vanj - kot zmagovalka - prebila Krpanova lista. Čeprav je prejela le dva glasova več kot drugouvrščena SLS župana Roberta Smrdelja, bo imela pet mandatov, kar je za listo po besedah njenega nosilca Damijana Kaplja “zelo velik uspeh”. Županova stranka pa ohranja štiri svetnike.

V primerjavi s prejšnjimi volitvami je še en mandat pridobila SDS, ki je imela svojo župansko kandidatko. Skupno bo imela tri svetnike in bo tako tretja najmočnejša stranka. Ostalih pet strank oziroma list bo imelo po enega svetnika. Dva mandata je izgubil Desus, velika poraženka je tudi SMC, ki je dobila več kot pol manj glasov kot na prejšnjih volitvah. Po enega svetnika sta izgubili tudi Lista neodvisnih krajanov in NSi, ki ji je del glasov očitno odnesla novoustanovljena lista Glas za otroke in družine, ki pa je ostala pred vrati občinskega sveta. SD je ohranila enega predstavnika.

Damijan Kapelj

novoizvoljeni občinski svetnik

“Delovali bomo konstruktivno v dobro Pivke.”

Nova imena in nova razmerja

Med sedemnajstimi novoizvoljenimi pivškimi svetniki je kar 14 novih imen. Na Krpanovi listi so bili izvoljeni Damijan Kapelj, Zdenka Kapelj, Andrej Kristan, Katarina Temkova in Iztok Zadnik. SLS bodo na novo zastopali Majda Godina, Silvo Čelhar in Jože Morel, ki bo nadomestil Smrdelja (SLS), Drago Štunf, ki je v preteklosti še sedel v občinskem svetu, pa SD. Nove svetnike bo imela tudi SDS: Jano Gržinič, Darka Zadela in Blaženko Pahor. Na listi NSi pa je bil preferenčno izvoljen Teodor Benčič. V občinskem svetu od dosedanjih svetnikov tako ostajajo le Boris Rebec (SMC), Jadran Brožič (LNK) in Suzana Vodopivec (SLS).

Če je bilo doslej za delovanje pivškega občinskega sveta značilno konstruktivno sodelovanje brez večjih delitev, se z nekaterimi novimi imeni napoveduje nekoliko bolj opozicijska naravnanost. “Delovali bomo konstruktivno v dobro Pivke,” je že takoj po objavi rezultatov sicer napovedal Kapelj in dodal, da se bodo zavzemali tudi za okrepitev področij, kot so gospodarstvo, sociala, stanovanjska problematika in mladi.

Pivške volitve je sicer zaznamovala tudi za skoraj petino višja volilna udeležba kot na prejšnjih volitvah. V večji meri naj bi se angažirali mlajši volivci, ki jih je nagovoril predvsem Kapelj.


Najbolj brano