Pričakovana zmaga neodvisnih

Volilke in volilci so v nedeljo razdelili 445 mandatov v občinskih svetih 24 občin. 436 rednih in devet sedežev, ki so v štirih istrskih občinah rezervirani za predstavnike Italijanske narodnostne skupnosti. Poleg glasov za liste so ponekod usodo kandidatk in kandidatov krojili tudi preferenčni glasovi. Tudi zaradi teh so rezultati še vedno neuradni.

 Volilci so razdelili 445 mandatov.   Foto: Neva Blazetič
Volilci so razdelili 445 mandatov.  Foto: Neva Blazetič

PRIMORSKA > Rezultati lokalnih volitev so še vedno neuradni. Ponekod bodo občinske volilne komisije še morale zasedati. Bodisi zato, da še preverijo preferenčne glasove - tak sestanek, denimo, še čaka volilno komisijo v Piranu. Drugod je redno delo že končano, a se morajo posvetiti pritožbam.

Ko pridejo ugovori

V občini Šempeter-Vrtojba tako občinska volilna komisija včeraj še ni potrdila rezultatov volitev. Kot je pojasnila predsednica Nataša Pavlin Rogelja, so namreč pravočasno prejeli dva ugovora zoper delo volilnih odborov, podala sta jih NSI in SD. O tem bodo odločali danes.

V Šempetru so prejeli dva ugovora zoper delo volilnih odborov, podala sta jih NSI in SD. O tem bodo odločali danes.

“Ugovora lahko zavrnemo ali pa ugodimo, če ugotovimo hujšo kršitev. V tem primeru se razveljavi rezultat na volišču, kjer je do hujše kršitve prišlo, in se na tem volišču ponovi volitve. Dokler tega ne rešimo, ne moremo dati uradnih informacij,” je predsednica občinske volilne komisije včeraj pojasnila, zakaj še ne morejo dati informacij o tem, kdo bo sedel v 16-članskem občinskem svetu v dvorcu Coronini.

Kdo je med izbranci?

V komisijah morajo ponekod še potrditi imena kandidatov, ki bodo nadomestili izvoljene župane. Prav tako med svetniki uradno ostajajo tisti, ki se za županski mandat borijo v drugem krogu. Med drugim Matej Arčon in Boris Popovič. Tudi sicer lahko zadnji popravki ponekod še spremenijo seznam imen. A bistvenih odstopanj ni pričakovati.

V nekaterih primorskih občinah preferenčni glasovi pri sestavi občinskih svetov niso igrali nikakršne vloge. Drugod so povzročili zanimive posebnosti. Denimo to, da v sežanskem občinskem svetu ne bo županskega kandidata Jožka Čuka. Ali da med novogoriškimi svetniki ne bo sedel Andrej Šušmelj. Ker je politični povratnik Anton Kosmačin na listi SAB zbral toliko preferenčnih glasov, je tako Šušmelj postal dvojni politični osmoljenec. Zapustiti mora namreč tudi Državni zbor, kamor se po ministrskem fiasku vrača Marko Bandelli. Kosmačin se je med svetnike zavihtel z zadnjega, 32. mesta na listi. Pravilo je, da vrstni red na listi preskoči, kdor dobi deset ali več odstotkov več preferenčnih glasov, kot znaša skupno število glasov njegove liste. Za preboj je torej ponekod zadostovala le peščica preferenc, Kosmačinu, konkretno, 67 glasov.

Neodvisni so močni in se krepijo

Da so, ne le pri županih, temveč tudi pri sedežih v občinskih svetih, najmočnejša stranka neodvisni, je trend, ki traja že nekaj let. Tudi na Primorskem so v nedeljo slavili neodvisni. Med tradicionalnimi strankami pa sta jo, čeprav jima uspeh na lokalnih volitvah skozi leta pada, pričakovano, najbolje odnesli SD in SDS, ki imata uveljavljeno mrežo regionalnih odborov in dobro delata na terenu.

Kilometrina nasploh šteje. Stranki Modernega centra je šlo bolje kot pred štirimi leti, vladajočemu Marjanu Šarcu pa zelo slabo. Prav tako koalicijski Alenki Bratušek.

Se pa upehanost precej pozna dvema tradicionalno močnima lokalno političnima akterjema. Regionalna posebnost, stranka Zveza za Primorsko, je še leta 2010 dobila dvanajst svetnikov, zdaj jih ima pol manj. Svoj politični vzpon pa je pričela pri petdesetih svetnikih v primorskih občinah. Podobno številko je pred desetletjem in več beležila SLS. Še pred osmimi leti je bilo ljudskih primorskih politikov 27. Zdaj jih je 19.


Najbolj brano