Mladi pa so prinesli svežino

V občinskem svetu Občine Renče-Vogrsko bo tudi v prihodnjem mandatu največ sedežev, štiri, imelo Združenje Skupaj, ki pa je en sedež izgubilo. Velik uspeh je dosegla Lista Za vas, ki je dobila kar tri mandate.

Bo občino vodil mlajši Tarik Žigon?  Foto: Alenka Ožbot
Bo občino vodil mlajši Tarik Žigon?  Foto: Alenka Ožbot

RENČE-VOGRSKO > “Zelo smo zadovoljni, ker smo videli, da si ljudje želijo spremembe, novih obrazov in aktivnega sodelovanja, za kar se naša lista tudi zavzema,” je nad tremi sedeži Liste Za vas v petnajstčlanskem občinskem svetu navdušen Andraž Furlan, nosilec liste v Renčah. Kako pa bodo delovali v občinskem svetu? “Odprti smo za vse, na lokalni ravni ne bi smelo biti koalicije in opozicije, ampak samo dobre ideje, ki bi jih bilo treba podpirati,” pristavlja.

Čeprav imajo sedež manj kot v prejšnjem mandatu, so zadovoljni tudi v Združenju skupaj: “Dejstvo je, da smo prisotni že od nastanka občine in je vse težje obdržati sedeže, ker se pojavljajo drugi, novi, mladi. S petimi sedeži bi bili zelo zadovoljni, a tudi s štirimi nismo razočarani, ker imamo še vedno največ glasov od vseh list in strank,” razlaga prvi mož Združenja Skupaj Rajko Lasič, ki lahko postane župan, saj se je uvrstil v drugi krog županskih volitev. Verjame, da bo občinski svet tudi v prihodnje deloval konstruktivno. “Kot vem, so tudi doslej liste in stranke delovale tako, razen morda ene, ena lista pa ne more vplivati, da bi se stvari bistveno spreminjale. Računam, da bodo svetniki še naprej razmišljali konstruktivno, ne pa za lastne interese,” poudarja Lasič.

Pri tistih, ki naj ne bi delovali konstruktivno, je zagotovo ciljal na Listo za našo občino, ki se je sama štela za opozicijo. V prihodnjem mandatu bo imela dva sedeža, enega manj kot doslej. “To je pričakovano, glede na to, da se je pojavila zelo močna Lista Za vas, ki je na volišče pripeljala nove mlade volilce, kar je zelo v redu,” razlaga Marjan Murovec z Liste za našo občino. Kot pravi, so se v občinskem svetu oklicali za opozicijo, ker so edini imeli drugače predloge in vlagali amandmaje na predlagane občinske proračune. “V prihodnjih dneh se bomo odločili, komu bomo dali podporo. Če smo bili 12 let v opoziciji z Združenjem Skupaj, bi bilo nemoralno, da bi ga zdaj podprli. Podpiramo pa mladost in svežino,” pristavlja Murovec.

Desus je izgubil dva sedeža in ima zdaj le enega, SDS in SD bosta v občinskem svetu še naprej imela dva predstavnika, en sedež je, kot kaže, dobila Levica. Brez pa so ostale Lista za gospodarski razvoj, NSi in SMC.


Najbolj brano