Višje, hitreje, močneje

Rok Grudina je kljub 24. letom po stažu in prvoligaški kilometrini že eden najbolj izkušenih v taboru nogometašev Gorice, ki bodo novembrski klubski premor poskusili izkoristiti za nov zalet.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 Zvezni igralec Gorice Rok Grudina (desno) se nadeja uspešnega 
zaključka nogometne jeseni.  Foto: Leo Caharija
Zvezni igralec Gorice Rok Grudina (desno) se nadeja uspešnega zaključka nogometne jeseni.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Nogometna krivulja postavnega zveznega igralca Gorice je pomenljiva in sporočilna. Kaže tudi razvojni vidik aktualnega moštvenega jedra novogoriške ekipe, ki je v člansko konkurenco zakorakala pri okoliških nižjeligaških klubih. Rok Grudina se je tako kalil v domačih Brdih, s katerimi je poleti 2016 napredoval v drugo ligo. Potem je sledil preskok na prvoligaško sceno. V dobrih dveh letih se je s pomočjo strokovnega štaba izoblikoval v profil nogometaša, ki je domala nepogrešljiv v sedanjem igralnem konceptu Gorice, kjer telesna moč in atletske sposobnosti igrajo pomembno vlogo. In to tako v igri kot ob prekinitvah, ki v zadnjih treh tekmah Novogoričanov sicer niso osrečile.

“Mogoče je zmanjkalo le nekaj več zbranosti in komunikacije. Sicer pa se v nogometu zadeve hitro zasučejo. Tako kot smo prej zabijali gole iz prekinitev, jih zdaj dobivamo.”

Rok Grudina

nogometaš Gorice

“Dobro delamo, verjamem, da imamo še rezerve.”

Se lahko novogoriški privrženci nadejajo tudi konca slabega rezultatskega niza, v katerem ste se poslovili od pokalnega tekmovanja, v prvenstvu pa vknjižili vsega točko?

“Vedeli smo, da se po res obetavnem začetku sezone lahko primeri padec. Zgodila se je svojevrstna uravnilovka, zdaj smo tam, kjer naj bi nam bilo mesto. Je pa res, da je prvenstvo še dolgo. Nismo niti na polovici, zgodi se lahko še marsikaj. Nadejam se, da nam bo že v preostalih treh dvobojih jesenskega dela uspelo dvigniti rezultatsko krivuljo. Domača tekma z Aluminijem, ki jo bom žal preskočil zaradi rumenih kartonov, bo že pravi test.”

Tudi sicer je za Mariborom in Olimpijo na lestvici precejšnja gneča ...

“Razlike so res majhne tako na lestvici kot na igrišču, kjer lahko odloča že ena žoga oziroma bolj ali manj posrečena poteza. V nogometu so vzponi in padci. Ne bi rekel, da sta rezultatskemu zdrsu po oktobrskem premoru botrovala prvenstveni poraz z Mariborom ali ponesrečena pokalna epizoda z Muro. Morda smo v zadnjem obdobju prejemali preveč golov, obenem pa nismo bili več tako nevarni in konkretni na tekmečevi polovici. V prvenstvenem premoru delamo na tem, da bi se izboljšali za preostale jesenske tekme in kajpak tudi spomladanski del.”

Remi v Benetkah

Nogometaši Gorice so včeraj odigrali prijateljsko tekmo z italijanskim drugoligašem Venezio. V Benetkah sta se tekmeca razšla z neodločenim izidom 1:1. Gostitelji so zadeli po pol ure prvega polčasa, v katerem je okvir domačih vrat zatresel Semir Smajlagić. V sicer enakovredni tekmi je končni izid tekme v 90. minuti postavil Mark Gulič, ki je v igro vstopil v nadaljevanju.

Lahko pripravite še kaj novega v taktičnem smislu?

“Že doslej smo bili tudi zaradi zgoščenega tekmovalnega urnika in značilnosti nasprotnikov dokaj prilagodljivi, a igralni modeli sami po sebi niso odločilni. Ključna je naša izvedba na igrišču.”

Kakšna je sicer razvojna usmeritev pomlajene ekipe?

“Pokazali smo, da smo konkurenčni. Dobro delamo, verjamem, da imamo še rezerve.”

Tudi vi osebno?

“Vsekakor. Vzdušje v ekipi je spodbudno, tudi s trenerji vlada zaupanje. Zase lahko rečem, da sem občutno napredoval, a vedno gre lahko še višje, hitreje in močneje.”

Je kaj družinskega rivalstva s sestro Tino Grudina, ki se je pred letošnjo sezono vrnila v novogoriški odbojkarski klub?

“Sestra je v vsakem primeru uspešnejša, saj je že osvajala lovorike in se prebila v reprezentanco, kar ji seveda privoščim. Skupaj se veselimo športnih zmag, poraze pa skušamo čim prej pozabiti.”


Najbolj brano