Dolina prihodnosti

Med vojno, ki jo je med Cerkljani, skoraj vsemi imetniki delnic Certa holdinga, zanetil neznani prestrašeni hlastač za njihovim imetjem, smo večkrat zapisali, da ima njihova dolina vse, kar potrebuje za izhod iz vsiljene vojne. Ob rajskih naravnih, zlasti vse človeške danosti, ki so v pravih vojnih časih na osvobojenem ozemlju s humanostjo povzdigovale prav tisto, kar je za rast v miru nujno.

Leta 1944 in 1945 dolina miru, je zadnje čase poznala predvsem nemir in nazadovanje. Ko se je poleti že zdelo, da so so si v dolini z zadnjimi Postojnski jami prodanimi delnicami vrnili tako mir kot upanje, so vajo ponovili. Tokrat z viharjem v kozarcu vode zaradi enega samega soglasja za uvodni korak na boljše. Z uporom plačilu računov za osnovne komunalne dobrine. S povešenimi nosovi v slovo pravkar minulemu, izgubljenemu političnemu mandatu ...

Norostim navkljub Cerkljani niso utonili v apatijo. Kot denimo sosedje Idrijčani, h katerim iz doline še zrejo z ljubosumjem.

Norostim navkljub so se vsaj pogovarjali in se upirali. Niso utonili v apatijo. Kot denimo sosedje, Idrijčani, h katerim iz doline še zrejo z ljubosumjem. Za razliko od njih, Cerkljani niti za hip niso sedeli križem rok. Če po kruh niso odšli k sosedom in dlje v svet, so zaorali doma in počasi preobračali ekonomske kazalce. Obrtniki, podjetniki, kmetje z dopolnilnimi dejavnostmi z rastjo, ki jih zadnja leta uvršča v prvo četrtino slovenskih občin. Medtem so v Idriji s padcem podjetij pristali na neslavnem 175. mestu in, razen razbohotenih trgovin in tehnično obarvanih delovnih mest, pogrešajo vse.

Ko so se minuli teden Cerkljani množično usedli k pogovoru z gospodarstveniki, podjetniki in občinarji o svoj gospodarski prihodnosti, je bilo jasno ne le, da so dno dosegli, pač pa, da so se od njega že odlepili. Z manjšo, tehnološko skromno, a trdno Eto, z rastočim podjetništvom in obetavnim turizmom. Nova strateginja, Postojnska jama, ga je umestila med svojo množično obleganost z letošnjimi 1,3 milijoni obiskovalcev in butično Jezersko. Torej prav tja, kamor sodi.

Turizmu bo izpod nog potrebno odstraniti še nič koliko preprek. A tudi to na Cerkljanskem sedaj očitno vedo. Zato je množična publika vseh barv na razpravi izkoristila lepo priložnost in molčala. Ne zato, ker bi želela s tem povedati kaj slabega. Pač pa zaradi vere, da Cerkljanska naposled postaja dolina prihodnosti.


Preberite še


Najbolj brano