RECEPT: Kostanjev mousse in kakijev sorbet na kostanjevem drobljencu
Kulinarika
11. 11. 2018, 10.55
, posodobljeno: 06. 07. 2019, 23.52
Kostanjev mousse:
- 100 g očiščenega kuhanega kostanja
- 450 g smetane
- 1 strok vanilje
- 3 rumenjaki
- 70 g sladkorja
- 5 g želatine
Kakijev sorbet:
- 500 g očiščenega kakija
- 75 g sladkorja
- 2 g citronske kisline
Kostanjev drobljenec:
- 150 g kostanjeve moke
- 180 g masla
- 180 g lešnika
- 150 g sladkorja
Priprava
Kuhan kostanj nadrobimo, dodamo smetano, strok vanilje ter segrejemo na 50°C. Posebej zmiksamo sladkor in rumenjake, da dobimo gladko peno, vlijemo v smetano in vse skupaj segrejemo na 90°C. Dodamo še namočeno želatino. Dobro premešamo in ohladimo v hladilniku. Ohlajeno zmes ponovno stepemo.
Sestavine za sorbet zmiksamo ter damo v zamrzovalnik. Mešamo vsakih 10 minut in to ponovimo desetkrat. Zmiksamo vse sestavine za kostanjev drobljenec, damo v pekač (5 milimetrov na debelo) ter pečemo v pečici 10 minut na 170°C. Ohlajeno nadrobimo.
Na krožnik nanesemo kostanjev drobljenec. Naredimo žličnik iz kostanjevega moussa in ga položimo na drobljenec. Isto naredimo s kakijevim sorbetom. Dekoriramo lahko z rezinami posušenega kakija in kakijevo kremo ter listi mete.
Recept je pripravil Simo Komel iz Gostilne Kobjeglava.