RECEPT: Kostanjev mousse in kakijev sorbet na kostanjevem drobljencu

Kostanjev mousse in kakijev sorbet na kostanjevem drobljencu Foto: Toni Gomišček
Kostanjev mousse in kakijev sorbet na kostanjevem drobljencu Foto: Toni Gomišček

Kostanjev mousse:

- 100 g očiščenega kuhanega kostanja

- 450 g smetane

- 1 strok vanilje

- 3 rumenjaki

- 70 g sladkorja

- 5 g želatine

Kakijev sorbet:

- 500 g očiščenega kakija

- 75 g sladkorja

- 2 g citronske kisline

Kostanjev drobljenec:

- 150 g kostanjeve moke

- 180 g masla

- 180 g lešnika

- 150 g sladkorja

Priprava

Kuhan kostanj nadrobimo, dodamo smetano, strok vanilje ter segrejemo na 50°C. Posebej zmiksamo sladkor in rumenjake, da dobimo gladko peno, vlijemo v smetano in vse skupaj segrejemo na 90°C. Dodamo še namočeno želatino. Dobro premešamo in ohladimo v hladilniku. Ohlajeno zmes ponovno stepemo.

Sestavine za sorbet zmiksamo ter damo v zamrzovalnik. Mešamo vsakih 10 minut in to ponovimo desetkrat. Zmiksamo vse sestavine za kostanjev drobljenec, damo v pekač (5 milimetrov na debelo) ter pečemo v pečici 10 minut na 170°C. Ohlajeno nadrobimo.

Na krožnik nanesemo kostanjev drobljenec. Naredimo žličnik iz kostanjevega moussa in ga položimo na drobljenec. Isto naredimo s kakijevim sorbetom. Dekoriramo lahko z rezinami posušenega kakija in kakijevo kremo ter listi mete.

Recept je pripravil Simo Komel iz Gostilne Kobjeglava.


Najbolj brano