Lastniki morajo odstraniti zapuščena plovila v Jernejevem kanalu

Zapuščena plovila morajo lastniki iz Jernejevega kanala na območju Krajinskega parka Sečoveljske soline odstraniti do konca leta. Če se pozivu ne bodo odzvali, bo to storila direkcija za vode.

 Na seznamu za odstranitev iz Jernejevega kanala je 16 plovil. Foto: 2018:11:09 15:48:07
Na seznamu za odstranitev iz Jernejevega kanala je 16 plovil. Foto: 2018:11:09 15:48:07

LJUBLJANA, SEČA > Kot je konec oktobra ob obisku Jernejevega kanala na Seči napovedal minister za okolje in prostor Jure Leben, je direkcija za vode konec prejšnjega tedna objavila javni poziv lastnikom opuščenih plovil, naj jih do 31. decembra odstranijo iz vodnega in priobalnega zemljišča Jernejevega kanala. Po tem roku bo v skladu z odločbo inšpektorata za okolje in prostor opuščena plovila odstranila direkcija.

Prvi korak k odpravi dolgoletne sramote

Evidenca plovil je, vključno z odločbo inšpektorata ter pozivom k odstranitvi, objavljena na spletni strani direkcije za vode. Jernejev kanal je dolgoletna sramota v piranski občini, na katero so v preteklosti mnogi opozarjali, resno pa v to problematiko ni zagrizla nobena oblast. Država je že pred 15 leti obljubila odstranitev odsluženih plovil, vendar do sedaj ni storila ničesar. Lebnov obisk pred dvema tednoma pa je vendarle nakazal prvi konkretni premik na tem področju.

Leben je namreč napovedal konkretne aktivnosti in roke za sanacijo območja, kjer se gnetejo zapuščena plovila, med njimi tudi potopljena, številni pa kanal uporabljajo za priveze na črno. Pozivu lastnikom potopljenih plovil bo do konca januarja sledila odstranitev, ki jo bodo znanim lastnikom tudi zaračunali. Za plovila, katerih lastniki niso znani, bo stroške odstranitve krilo ministrstvo za okolje in prostor.

Ne bodo se ustavili pri odstranitvi

V drugi fazi bodo nadaljevali z inšpekcijskimi postopki nad mirujočimi plovili, torej tistimi, ki niso v uporabi, v tretji fazi pa nad vsemi plovili, ki vplujejo in izplujejo iz kanala.

Po besedah direktorja direkcije za vode Tomaža Prohinarja bodo pred odstranitvijo opravili še cenitev in natančen popis teh plovil, da bi se izognili morebitnim kasnejšim odškodninskim zahtevkom. Za odstranitev plovil bo poskrbeli delavci javne službe čiščenja celinskih voda VGP Drava Ptuj.

Sicer pa je inšpektor za okolje in prostor iz koprske območne enote direkciji za vode, ki je upravljalec zemljišča, po uradni dolžnosti z odločbo naložil odstranitev 16 opuščenih plovil. Ta so potopljena ali delno potopljena, dolga pa od približno štiri do sedem metrov.


Najbolj brano