Dobra letina pritegnila več tisoč obiskovalcev

Kras je bil konec tedna v znamenju martinovanja. Številni obiskovalci iz vse Slovenije so se v soboto dopoldne v Sežani podali na martinov tek ali pohod, si ogledali Botanični vrt in pokusili mlado vino. Med vinskimi kletmi po Krasu pa je tudi letos vozil “hop on - hop off” avtobus.

Ponudnika vina, domačih jedi in  izdelkov so napolnili grajsko 
dvorišče v  Štanjelu. Foto: Samanta Coraci
Ponudnika vina, domačih jedi in izdelkov so napolnili grajsko dvorišče v Štanjelu. Foto: Samanta Coraci

ŠTANJEL > Končna postaja avtobusa, pa tudi več tisoč obiskovalcev od blizu in daleč, je bil tudi letos Štanjel, kjer je bilo osrednje dogajanje letošnjega martinovanja. “Letošnji dogodki so obarvani s praznovanjem konca prva svetovne vojne. Ravno na martinovo, 11. novembra 1918, pred natanko stotimi leti, je bil podpisan mirovni sporazum, s katerim se je končalo trpljenje v naših krajih. Temu je posvečena razstava v Fabianijevi dvorani, ki nas spodbuja, da smo hvaležni za obilno letino, ki je letos napolnila naše hrame, in za vrednote v našem življenju,” je povedala Polona Abram iz zavoda Komenski Kras.

Na grajskem dvorišču in drugod po Štanjelu se je predstavilo več kot 70 kraških ponudnikov vina, gostinstva, kmetijskih pridelkov in izdelkov ter ustvarjalcev z območja Krasa.

Z dobro letino se letos lahko pohvali marsikateri vinar, med njimi tudi Tjaša Cotič Komelj s Kmetije Buntovi iz Škrbine pri Komnu in Rikardo Vrabec iz Vina Vrabec v Pliskovici. Oba pravita, da je bila letos letina tako količinsko kot po kakovosti dobra. “Kljub slabemu vremenu je obiskovalcev veliko, proti večeru jih bo še več. Najbolj so navdušeni nad našo vitovsko grganjo,” je povedala Cotič Komeljeva.

Med množico obiskovalcev, ki so prišli iz vse Slovenije in Italije, smo srečali skupino prijateljev iz različnih koncev Štajerske, ki se za martinovanje zbere in gre skupaj vsako leto v drugi kraj. “Letos smo po naključju pristali tukaj pri vas, saj nismo vedeli, da se tukaj karkoli dogaja. Veseli smo, da smo našli pot do sem, ker je lepo,” so povedali. medtem ko so si ogledovali krajši kulturni program, ki je pospremil blagoslov mošta in podelitev priznanj za najboljša mlada vina.


Najbolj brano