Fujijev mož X

Brezzrcalna tekma gre naprej. Kdor bo zaostal, temu ni več pomoči. V tej tekmi je, ne glede na številke konkurentov, trenutno na prvem mestu najnovejši Fujijev “X mož”, to je digitalni fotoaparat x-t3. Njegove zmogljivosti so ga septembra zavihtele na sam vrh najbolj prodajanih digitalnih aparatov spletnega trgovca Amazon.

Fujijeva retro oblika se nadaljuje tudi pri modelu x-t3.
Fujijeva retro oblika se nadaljuje tudi pri modelu x-t3.  

Brez premora se nadaljuje tekma brezzrcalnih fotoaparatov, kdo zmore več in bolje. Brez sramu lahko rečemo, da je digitalni fotoaparat fujifilm x-t3 trenutno najboljši digitalni fotoaparat, ki ga lahko dobite za ta denar.

Po njem povprašujejo ljubitelji videa

Novinec, ki pravzaprav to ni, je naslednik že uspešnega predhodnika x-t2. Ima popolnoma novo tipalo x-trans CMOS 4 in zavidljivo hitro hibridno samodejno ostrenje. X mož, kot bi ga lahko v šali poimenovali, saj so možje X znani po svojih nadnaravnih močeh, se lahko ponosno baha tudi z nadstandardnim zajemom videa. Največja pridobitev je njegov UHD - 4K snemanje z zajemom 60 sličic na sekundo! Tak zajem je izredno zahteven za procesiranje, torej predelavo in zapis na kartico, zato je aparat zelo iskan med ljubitelji videa. Tisti, ki jih to še posebej zanima, bodo na Fujijevi spletni strani našli celoten natančni opis zajema videa.

Aparat ima dve reži za uporabo dveh spominskih kartic UHS-II SD. Priključitev aparata je možna prek vse bolj razširjenega USB C-type konektorja, prav tako ima vhod za priklop slušalk in mikrofona, kar so zahteve tistih, ki se ukvarjajo z video produkcijo.

“Ni, da ni”

Že omenjeno x-trans tipalo je gostote 26 milijonov slikovnih točk, prenovljeno je tudi samodejno ostrenje, ki poteka na 425 merilnih točkah, izboljšano je tudi prepoznavno obrazno sledilno ostrenje. Občutljivost gre od 100 do 51200 ISO, hitrost zaklopa od 30 sekund do 1/8000 sekunde. Če se izrazimo po domače - aparat ima “ni, da ni” stvari: OLED iskalo, vodoodpornost na dež, B in T način sprožitve, klasične koleščke hitrih izbirnikov časa, občutljivosti, osvetlitve in proženja, vse skupaj elegantno dovršeno v kovinskem ohišju, ki tehta 489 gramov.

Za ogled posnetega ali za težje dostopno fotografiranje nam pomaga vrtljiv, visoko ločljivostni 3-palčni led zaslon. V cenovnem kompletu je tudi izjemno kakovosten objektiv Fujinon XF 18-55mm f2.8-4.0 R LM OIS ekvivalent 28-85. In koliko denarja boste za vse to morali odšteti? Manj kot dva tisočaka, kar je precej manj kot pri konkurenčnih aparatih takšnega razreda.

Jesenski barviti dnevi so bili kot nalašč za preizkus aparatovih zmogljivosti v enem najbolj zelenih mest Slovenije, kot je Nova Gorica. Aparat se je odlično izkazal tudi kot fotoreportersko orodje, saj smo fotografirali tudi v slabih svetlobnih pogojih in dežju, rezultati pa so bili vrhunski.


Najbolj brano