Bogata letina sadja spodbudila predelavo v sokove

Kraševci in Brkinci so skrbni in tako so letos, ko se je sadno drevje kar šibilo pod težo jabolk, hrušk in drugega sadja, veliko sadežev predelali v sokove. Da bi bili ti čim boljši, je kmetijska svetovalna služba pripravila zanje prvo ocenjevanja sokov.

Kraški in brkinski sadjarji so se zelo razveselili prvega ocenjevanja 
sadnih sokov, saj bodo tako lahko izboljšali svoje postopke 
predelave sadja. Foto: Kmetijsko gozdarski zavod NG
Kraški in brkinski sadjarji so se zelo razveselili prvega ocenjevanja sadnih sokov, saj bodo tako lahko izboljšali svoje postopke predelave sadja. Foto: Kmetijsko gozdarski zavod NG

ILIRSKA BISTRICA, PREGARJE > Na ocenjevanje, ki ga je pripravila Kmetijsko svetovalna služba Ilirska Bistrica pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, so se odzvali pridelovalci sokov iz občin Ilirska Bistrica, Sežana, Divača in Hrpelje-Kozina.

Tričlanska strokovna komisija je pregledala 22 vzorcev sadnih in grozdnih sokov glede barve, vonja, okusa in bistrosti. “Bili smo prijetno presenečeni, saj so bili vzorci odlične kakovosti. Le pri nekaterih je bila morda temperatura pasterizacije previsoka ali pa je hlajenje pasteriziranega soka potekalo prepočasi in so zato imeli okus po kompotu, nekaj jih je imelo usedlino oziroma niso bili dovolj bistri, a za prvo ocenjevanje je to pričakovano,” je povedala predsednica komisije Milena Štolfa.

Da je bilo veliko sokov odličnih, kaže tudi kar deset podeljenih zlatih priznanj. Najvišjo oceno med njimi je s polnimi 20 točkami dosegel jabolčni sok Kmetije Renko iz Slivja, med grozdnimi sokovi pa sta se najbolje odrezala sok iz izabele Andreja Muhe iz Ilirske Bistrice ter sok teranovka Davida Štoke iz Dutovelj.

Po ocenjevanju so sadjarji v vaškem domu na Pregarjah prisluhnili še predavanju o predelavi sadja. Specialistka iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica Tamara Rusjan je predstavila postopke predelave sadja od odbire, mletja, stiskanja, pasterizacije, stekleničenja, hlajenja in skladiščenja. Opozorila je tudi na pomanjkljivosti in napake, ki lahko nastanejo pri sami predelavi.

Po predavanju so nekaj sokov tudi pokusili in tako sami ugotovili, kje so naredili kakšno napako in kako lahko prihodnje leto pridelajo še boljši sadni sok.


Najbolj brano