Županski kandidati o prihodnosti infrastrukture in šolstva na Sežanskem

V sežanski občini bodo volilci izbirali med petimi kandidati. Vprašanj za bodočega župana, ki bo po treh mandatih zamenjal Davorina Terčona, je veliko - od sprememb krajevnih skupnosti, prioritete na področju infrastrukture in prihodnost šolstva v občini.

Sežanski županski kandidati (od leve proti desni) Jožko Čuk, Claudio Merslavič, Peter Štoka, David Škabar in Andrej Sila imajo do 
nekaterih občinskih težavah različna mnenja. Foto: Petra Mezinec
Sežanski županski kandidati (od leve proti desni) Jožko Čuk, Claudio Merslavič, Peter Štoka, David Škabar in Andrej Sila imajo do nekaterih občinskih težavah različna mnenja. Foto: Petra Mezinec

SEŽANA > V zadnjem letu so se v sežanski občini veliko ukvarjali z zahtevo prebivalcev Križa za ustanovitev nove krajevne skupnosti, ki je občinski svet na koncu ni potrdil. V prihodnjem mandatu bo, če gre verjeti odgovorom kandidatov, za take pobude več posluha.

Da za reorganizacijo krajevnih skupnosti

“Že kot občinski svetnik sem podpiral oblikovanje novih krajevnih skupnosti. Takrat sem tudi povedal, da se je treba prej dogovoriti o kriterijih, na podlagi katerih lahko oblikujemo krajevne skupnosti. Če posamezna skupnost ali vas izpolnjuje te kriterije, ne vidim nobenega zadržka za ustanovitev nove krajevne skupnosti,” je povedal Andrej Sila. Tudi David Škabar podpira pravico občanov do odločanja: “Prek krajevnih skupnosti in s poštenim sodelovanjem občine se da vse urediti. Uvedel bom participativni proračun, s katerim bodo krajani s svojimi predlogi pomagali oblikovati proračun,” napoveduje Škabar.

Peter Štoka je poudaril, da je kot član občinskega sveta nasprotoval ustanovitvi samostojne krajevne skupnosti Križ: “Ne smemo prekršiti in poteptati temeljnega načela demokracije, ki ščiti šibkejše. Se pa strinjam, da bo treba narediti reformo krajevnih skupnosti.” Claudio Merslavič meni, da bi morali te težave rešiti že prej: “Verjamem, da ima vsak pravico nekaj narediti zase. Župan mora opraviti vlogo koordinatorja. Konkretno bi moral iti tja in se pogovoriti s prebivalci. Križ se širi, jaz bi jih takoj podprl.” Jožko Čuk je prepričan, da je združevanje in razdruževanje krajevnih skupnosti nekaj povsem normalnega: “Legitimno pravico ljudi je treba upoštevati. Paziti pa je treba, da ljudje med seboj sodelujejo in da ne pride do sovražnih odnosov.”

Most, južna obvoznica, pločniki

Kandidati so na soočenju, ki so ga v veliki sejni dvorani občine pripravile krajevne skupnosti, spregovorili tudi o glavnih težavah na področju infrastrukture. Škabar kot eno od prioritet navaja gradnjo drugega mostu čez železnico v Sežani in južno obvoznico. Merslavič bi si pri odločanju o tako kompleksnih vprašanjih pomagal s sposobnimi in izobraženimi ljudmi, ki jih po njegovem mnenju v Sežani ne manjka. Da je treba projekte za Sežano zastaviti strateško, je poudaril Sila, ki prav tako podpira gradnjo južne obvoznice.

Štoka bi nadaljeval z gradnjo pločnikov po vaseh, gnečo ob prometnih konicah na Partizanski cesti pa bi rešil tako, da bi ob določenih urah prepovedal zavijanje v levo. Čuk pa je delil mnenje protikandidatov, da občina sama brez uspešnega črpanja denarja iz evropskih in državnih razpisov ne more izpeljati večjih projektov.

Kako rešiti prostorsko stisko osnovne šole

Ker se sežanska osnovna šola zaradi vsako leto večjega števila učencev sooča z veliko prostorsko stisko, se bo s tem problemom zagotovo moral soočiti novi župan. Štoka meni, da je srčika težav neupoštevanje šolskih okolišev. Gradnja šole traja vsaj dva mandata, je še opozoril. Tudi Merslavič je prepričan, da se da z boljšo organizacijo rešiti obstoječe težave, med drugim je predlagal dvoizmenski pouk. Da je gradnja šole zahteven in dolgotrajen projekt, je poudaril tudi Čuk in dodal, da si občina pri tem ne more obetati pomoči države, saj imajo prednost tiste šole, kjer pouk že poteka dvoizmensko.

Sila pa podpira gradnjo nove šole in krepitev podružničnih šol. Poudaril pa je, da je prioriteta tudi nova glasbena šola. Tudi Škabar se zaveda, da bi gradnja nove šole trajala vsaj dva mandata. Naklonjen je uvedbi dvoizmenskega pouka, a odločitev o tem bi prepustil strokovnjakom, ne politiki.


Najbolj brano