Izvolitev mika skoraj vse dosedanje svetnike

V 23-članskem postojnskem občinskem svetu se, sodeč po kandidatnih listah, obeta malo sprememb. Kandidirajo vsi dosedanji svetniki razen Xhevdeta Hoxe. Vsi so tudi nosilci list oziroma so na seznamih uvrščeni na najvišja mesta z veliko možnostjo izvolitve. Kar nekaj je tudi kandidatov, ki so kandidirali že na državnozborskih volitvah.

 Foto: Stanko Gruden
Foto: Stanko Gruden

POSTOJNA > Postojnsko politiko bo v novem mandatu v občinskem svetu verjetno krojilo bolj malo novih imen. Skupno kandidira 15 list in strank, tri manj kot na prejšnjih volitvah. Od teh jih je enajst že zdaj zastopanih v občinskem svetu in v glavnem isti predstavniki velike večine list bodo po vsej verjetnosti ponovno izvoljeni, je pa pričakovati spremembe pri razmerju moči. V zadnjem mandatu so bile s po štirimi svetniki najmočnejše liste oziroma stranke MI Znamo in SMC, ki sta bili novinki, ter Skupaj-Poper. Vsaj SMC bo težko ponovila izid, Skupaj in Poper pa tokrat spet nastopata samostojno.

Za izvolitev se letos prvič poteguje Levica. Če bodo ponovili dober izid z državnozborskih volitev, lahko računajo na več kot le eno mesto v občinskem svetu. Nosilka liste je Tina Žigon, ki je za Levico v postojnskem okraju kandirala tudi na državnozborskih volitvah in odnesla tretjo najboljšo uvrstitev, za Zvonkom Černačem (SDS) in Robertom Pavšičem (LMŠ), ki sta bila izvoljena za poslanca. Žigonova je na prejšnjih lokalnih volitvah sicer kandidirala za Listo MI znamo aktualnega župana, a nato mesta v občinskem svetu po odstopu ene od svetnic MI znamo ni sprejela.

233

kandidatov na 15 listah kandidira na volitvah za postojnski občinski svet

Oba nova poslanca, ki sta tudi dosedanja občinska svetnika, se za izvolitev potegujeta ponovno. Černač bo kot nosilec liste SDS zagotovo izvoljen, Pavšič, ki je na petem mestu liste MI Znamo, pa le, če bo lista ponovila dober izid. Na listi Igorja Marentiča MI znamo se je sicer zamenjalo kar nekaj imen, med novimi je tudi znan sindikalist in državni svetnik Oskar Komac. Največ novih imen pa je na Listi za mlade. Listi SMC in NNV sta v primerjavi s prejšnjimi volitvami precej krajši. Na slednji so, razen nosilca, dosedanjega svetnika Denisa Smiljanića in njegove žene, vsi kandidati novi.

Za izvolitev v občinski svet se sicer poteguje še kar nekaj kandidatov, ki so se preizkusili že na državnozborskih volitvah: nekdanja poslanka SMC in dosedanja svetnica Erika Dekleva (SMC), dosedanji svetnik SD Goran Blaško, pa Aljaž Plevnik (N.Si), Sabina Ileršič (Desus) in Edvard Oražem (SAB).

V občinski svet se bo skušala vrniti tudi SLS, kjer je nosilec liste Postojnčanom dobro znan profesor matematike Vladimir Počkaj - Žlajf. Nekateri kandidati, ki so prejšnjič nastopili pod okriljem nekdanjih strank ZaAB in Zares, pa tokrat kandidirajo za Stranko Alenke Bratušek, ki ima na seznamu tudi najmlajšo, 18-letno kandidatko. Najstarejša, 88-letna kandidatka, pa je na listi N.Si. Prvič kandidirajo tudi Zeleni Slovenije. Zadnji na listi je Rifet Kendič, odpuščeni uslužbenec postojnske občine, ki so ga po dobljeni zmagi na sodišču morali vzeti nazaj v službo.

Za občinski svet pa ne kandidira več Zveza za Primorsko, niti Lista za Postojno Margarete Srebotnjak Borsellino, ki je zdaj sicer predsednica občinske volilne komisije. Obema preboj v občinski svet ni uspel že na prejšnjih volitvah.


Najbolj brano