Manj zagretosti za svetnike

Tokrat se v boj za sedež v hrpeljsko-kozinskem občinskem svetu podaja pol manj kandidatov kot pred štirimi leti, tudi list in strank je manj. Nekatere, denimo SDS in Desus, so se okrepile, druge pa povsem izstopile iz lokalne politike. Dosedanja opozicijska lista Pretresi se nadeja še večjega preboja v občinski svet.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

HRPELJE-KOZINA > Pred štirimi leti so v občini Hrpelje-Kozina tisti, ki ustvarjajo občinsko politiko, tako na seznam kandidatov za župana kot na liste za volitve v občinski svet, kjer sedi 13 svetnikov, nanizali dvakrat več imen kot v tokratnem predvolilnem obdobju.

Za županski stol se je potegovalo sedem občanov, za sedeže v občinskem svetu pa 119 na dvanajstih listah. Tokrat se je število potencialnih kandidatov za občinskega svetnika znižalo na 65, kandidirajo pa v okviru osmih političnih strank in list. Županska kandidata sta samo dva.

65

kandidatov se poteguje za

13

mest v občinskem svetu, kar je pol manj kot pred štirimi leti

Kot je razbrati z uradnega seznama, sta se na volitve tudi tokrat ponovno zelo resno podali vsaj dve listi: stranka Socialnih demokratov in Lista Pretresi, število svojih kandidatov pa sta okrepili tudi listi Slovenske demokratske stranke (SDS) in stranke Desus.

Nekaterih list tokrat ni več

Iz predvolilne kampanje pa so “izstopila” manjša politična združenja. Med njimi so Neodvisna lista napredek z Viljanom Slugo na čelu (Sluga tokrat s štirimi privrženci kandidira na novo imenovani listi stranke Levica), lista Solidarnost - za pravično družbo; Neodvisna lista Brkini (ta je imela kar 13 kandidatov, v občinski svet je prodrl Vladimir Zadnik); Županova lista, ki jo je vodil nekdanji župan Zvonko Benčič Midre, v svet je prišla Suzana Godina Jelušič, Midre pa je povsem poniknil.

Tokrat na volitvah ne bo niti Liste Pečar. Njeno prvo ime v tem mandatu je Robert Grk, aktualni kandidat za župana in občinski svetnik, ki je bil posebno zadnji dve leti brez dlake na jeziku in je tako županjo Sašo Likavec Svetelšek kot občinsko upravo opozarjal na morebitne nepravilnosti in neustrezno opravljeno delo. Tokrat se njegovi somišljeniki z liste ne bodo potegovali za mesta v občinskem svetu, saj Grk ocenjuje, da so svetniške funkcije premalo transparentne in da so svetniki nemalokrat zgolj glasovalni stroj, zato se je odločil raje kandidirati za župana.

Kar nekaj svetnikov bo verjetno ostalo

Nekatera imena, ki se vrstijo na sodelujočih listah, se ponavljajo, saj gre večinoma za ljudi, ki so že dolgo let aktivni v občinski politiki. Nekateri so sicer zamenjali listo, na primer Peter Boršić, ki je “prestopil” k Desusu. Slednji je malo okrepil število svojih kandidatov, nekatere tudi zamenjal.

Odločno letos stopajo v občinsko politiko tudi člani SDS s Petrom Valenčičem na vrhu, ki je že nekaj mandatov občinski svetnik. Tokrat so na listi SDS podvojili število kandidatov. Nekaj menjav so vpeljali tudi v listi Pretresi, ki se je na zadnjih volitvah uvrstila na drugo mesto, takoj za SD. V aktualnem občinskem svetu sedita Pretresovca Vasja Ivančič in Tina Andrejašič, ki delujeta kot konstruktivna opozicija.

Nosilci aktualne večinske koalicije so trije svetniki SD, ki ponovno kandidirajo, poleg Likavčeve še Irena Stropnik in Matej Dodič, vsaj doslej so jih podpirali predstavniki liste Izvir z Valterjem Fabjančičem na čelu.


Najbolj brano