Lepi obeti za naprej

Jutri bo s tradicionalnim Večerom zvezd, med katerim bo Kolesarska zveza Slovenije na Ljubljanskem gradu podelila priznanja, uradno padel zastor na sezono 2018. V njej ni manjkalo odmevnih dosežkov, s katerimi so opozorili nase tudi slovenski kolesarji, v prvi vrsti Primož Roglič in Matej Mohorič.

Primož Roglič je tudi letos navduševal na vzponih Toura.
Primož Roglič je tudi letos navduševal na vzponih Toura. 

LJUBLJANA > V pisanem in zgoščenem koledarju dirk različnih profilov, kategorij, klubskih sestav in osebnih ciljev je sicer težko ovrednotiti posamične učinke, nudita pa lestvici seštevka svetovne serije in mednarodne kolesarske zveze (UCI) dobri primerjavi. Na prvi vrh kroji zmagovalec dirke po Španiji Britanec Simon Yates, na drugi pa svetovni prvak v cestni dirki, Španec Alejandro Valverde. Najviše uvrščeni slovenski kolesar je Primož Roglič, ki je tik za deseterico, na enajstem oziroma dvanajstem mestu.

Za Rogličem je gotovo najboljša sezona doslej, ne le po rezultatih, s katerimi je še potrdil svojo vrhunskost. Prvič se je vpisal na seznam zmagovalcev enotedenskih dirk svetovne serije po Baskiji in Romandiji, najboljše pa je pokazal na Touru, kjer je vrtel pedala ob boku najboljšim v skupnem seštevku, kar ni uspelo še nobenemu slovenskemu kolesarju. Ob tem je še drugo leto zapored dobil etapo in le za malo zgrešil zmagovalne stopničke na Elizejskih poljanah. Bržkone sta mu jih odnesli obe vožnji na čas. Ekipna in posamična.

Nizozemska prevlada

Če so v moškem kolesarstvu leto v dobršni meri zaznamovali Britanci, pa so pri dekletih prevladovale Nizozemke. Anna van der Breggen je naslovu olimpijske prvakinje dodala še zlato medaljo na cestni dirki svetovnega prvenstva. V točkovanju mednarodne kolesarske zveze je leto 2018 na vrhu sklenila njena rojakinja Annemiek van Vleuten. Na seznamu zmagovalk Gira Rosa, najpomembnejše etapne dirke za dekleta, je nasledila prav van der Breggnovo. Ajdovka Polona Batagelj (BTC City Ljubljana) je formo načrtovala za spomladanski del klasik, a jo je zaustavil zlom ključnice. Dobre občutke na kolesu in vidnejše rezultate pa je nato ujela ob koncu sezone.

Primorski pridih

Tudi zato so se pri Rogličevi ekipi Lotto Jumbo odločili, da mu bodo v prihodnji sezoni, kjer bo osrednji cilj spet Tour, nudili močnejšo podporo. V ta namen so že povlekli prve poteze ter pripeljali večkratnega svetovnega prvaka v kronometru Tonyja Martina. Nemec sicer ni več v samem vrhu v urah resnice, a je lahko s svojimi sposobnostmi in izkušnjami v veliko pomoč. Pa ne le v ekipnih vožnjah na čas, ki so zlasti na dirki po Franciji jeziček na tehtnici. Nič čudnega, da so zato k Bahrainu Meridi pred prihodnjo sezono zvabili v svoje vrste svetovnega prvaka v kronometru Rohanna Dennisa.

Avstralec bo precej dvignil delnice moštva v ekipnih vožnjah na čas. Gotovo bo svoj prispevek dodal tudi Idrijčan Jan Tratnik, ki se mu je na svetovnem prvenstvu posamični kronometer ponesrečil, kar pa ne spreminja ocene o občutnem (rezultatskem) napredku v letošnji sezoni. Bahrain Merida kljub tekmovalni upokojitvi Boruta Božiča tako še naprej ostaja močno slovensko obarvana tudi na kolesih. V ekipi bosta v prihodnji sezoni spet dva Primorca, ob Tratniku še Kristijan Koren, ki je cenjen kot prilagodljiv pomočnik. Raznovrstnost Mateja Mohoriča pa bi lahko na velikih etapnih dirkah razveselila tudi kapetana Vincenza Nibalija.

3

slovenski kolesarji so v letu 2018 uvrščeni med prvih 100 na lestvici UCI, in sicer Primož Roglič (12.), Matej Mohorič (36.) in Jan Tratnik (94.)

Slovenska prihodnost

Zanimivo bo videti, kakšne moštvene načrte bodo imeli v prihodnji sezoni za 24-letnega Gorenjca, ki je letos dobil etapo na Giru, slavil pa je tudi v skupnem seštevku enotedenske dirke svetovne serije po Beneluksu. Dokazal je že, da se zelo dobro znajde na različnih terenih, v vseh kolesarskih prvinah in ob vsakem vremenu. Morda se bo v vidnejši vlogi preizkusil tudi v enodnevnih klasikah, kjer so v pretekli sezoni razplet praviloma krojili kolesarji iz najuspešnejše ekipe svetovne serije, Quick Stepa. Včasih jim je načrte prekrižal Peter Sagan (Bora), ki je po treh zaporednih naslovih svetovnega prvaka sicer moral predati mavrično majico Valverdeju, zato pa je Slovak svojo zbirko zmag v prvem delu severnih spomladanskih klasik dopolnil z najbolj odmevno: Pariz-Roubaix.

Tritedenske etapne dirke so bile tako ali drugače v domeni Britancev. Sky ima največji proračun in za etapne dirke z naskokom najboljšo ekipo. Chris Froome je dobil Giro in bil tretji na Touru, na katerem je slavil moštveni kolega Geraint Thomas. Vuelta je pripadla rojaku, sicer kolesarju Mitcheltona, Simonu Yatesu. Pri tem pa ne gre spregledati dosežkov Nizozemca Toma Dumoulina (Sunweb), ki je bil drugi tako na Giru kot na Touru.

Na dirki Prihodnosti oziroma mini Touru, kot tudi pravijo najpomembnejši etapni preizkušnji kolesarjev do 23 let, je zmagal Tadej Pogačar, s katerim je Slovenija nemara dobila novega kolesarja za veliko sceno. Pri 20 letih so sicer napovedi še nehvaležne, pomenljiv pa je podatek, da bo v prihodnji sezoni z Janom Polancem že vrtel pedala za moštvo svetovne serije UAE Emirates, ki je v svoje vrste zvabila enega najobetavnejših sprinterjev v karavani, Kolumbijca Fernanda Gavirio.

Pogačar je sicer oblekel belo majico najboljšega kolesarja na dirki po Sloveniji. Roglič pa je s svojim prihodom in skupno zmago naredil sijajno stvar za promocijo in odmevnost prireditve, ki bo v prihodnji sezoni kot dirka ekstra kategorije uvrščena razred više in bo le stopničko pod dirkami svetovne serije. Tudi termin od 19. do 23. junija je nadvse privlačen za kolesarje, ki testirajo pripravljenost za Tour.


Najbolj brano