Kačne jame ne želijo v registru grobišč

Divaški občinski svetniki so zavrnili vpis Kačne jame v register vojnih grobišč. Menijo, da bi tak vpis lahko omejil jamarske raziskave v jami. Poleg tega je pri jami že postavljeno obeležje, posmrtne ostanke pa so iz nje že preselili, so utemeljili.

Lani so nad vhodom v Kačno jamo postavili lesen križ, ki označuje 
vojno grobišče.   Foto: Helena Race
Lani so nad vhodom v Kačno jamo postavili lesen križ, ki označuje vojno grobišče.  Foto: Helena Race

DIVAČA > Pobudo za vpis Kačne jame v register povojnih grobišč je na divaško občino poslalo ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti in jo zaprosilo za mnenje. Odbor za gospodarstvo in okolje, ki je pobudo obravnaval, se z vpisom ni strinjal in dal negativno mnenje.

Tako so se odločili, “ker je Kačna jama s strani jamarjev zelo obiskana, vojno grobišče pa se nahaja pod njenim vhodom ter je bila večina posmrtnih ostankov že odstranjena”. Vpis v register naj bi namreč prinesel tudi poseben režim varovanja območja, kar bi lahko omejilo jamarje in njihove raziskave v jami. Poleg tega je od lani pri vhodu v Kačno jamo postavljen lesen križ, ki ga je postavila komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč. To, menijo v Divači, je dovolj dostojno obeležje.

Pobudo za vpis Kačne jame v register vojnih grobišč je sicer podal zgodovinar in član vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Mitja Ferenc, ki je grobišče v Kačni jami proučeval in ugotovil, da naj bi bili v jami ostanki 25 oseb, verjetno nemških vojakov, ki so umrli konec aprila 1945. Jamarji so jih pred več desetletji v jami pokopali. Pred tremi leti pa so iz jame iznesli ostanke 16 oseb, ki so jih shranili v kostnici na mariborskem pokopališču Dobrava.


Najbolj brano