Na Kanin že novembra?

Otvoritev sezone smučarskega svetovnega pokala in čas šolskih počitnic pogled snežnih navdušencev usmerja na bele strmine. Na Kaninu so na novembrski sneg že pripravljeni, v počitniških dneh pa bomo Slovenci lahko vijugali le v Avstriji in Italiji.

Na Kaninu so lani smučali že novembra. Foto: Igor Mušič
Na Kaninu so lani smučali že novembra. Foto: Igor Mušič

BOVEC, MÖLLTAL > Na najvišjem slovenskem smučišču, 2300 metrov visokem Kaninu, kjer so lani odprli proge že v začetku novembra, se te dni zaradi južnega vetra mešata dež in sneg. Če bi bilo v višinah kakšno stopinjo ali dve manj, bi žičničarji Sončnega Kanina v soboto že pognali naprave, pravi njihov prvi mož Marjan Skornišek in dodaja: “Opravili smo vsa predsezonska dela. Če bi imeli do petka pol metra snega, bi smučišče odprli. To bomo sicer storili takoj, ko bo dovolj snežne podlage. Letošnja novost bo obnovljena dvosedežnica Veliki Graben, kjer se sneg zadrži do poletja ali pa še dlje, kar se nam je zgodilo letos. “

Zaradi velikih količin lanskega snega jim poleti ni uspelo opraviti načrtovanih del v izteku tega smučišča. Z njimi bi omogočili normalen dostop do spodnje postaje sedežnice - brez pešačenja v klanec ali nevarnega zaključnega smuka, s katerim so izkušenejši premagovali vzpon pred postajo. Progo bodo na tem mestu urejali prihodnje leto. Kanin bo - sodeč po vremenski napovedi - v počitniških dneh miroval, 5. novembra pa se začenja nova predprodaja smučarskih vozovnic. Naročiti jih je mogoče po elektronski pošti (soncni.kanin@gmail.com). Predsezonske cene dnevnih vozovnic se bodo gibale med 19 in 25 evri. Ponudba na kar prostranem čezmejnem smučišču (devet žičnic in proge med 1100 in 2300 metri višine) bo sicer podobna lanski.

Na sneg med počitnicami na tuje

Kdor bo želel te dni smučati ali teči na smučeh, bo moral na tuje. V Avstriji in Italiji ta čas obratujejo štirje centri, ki so v dosegu enodnevnega izleta, vremenske napovedi pa kažejo, da bo podaljšan konec tedna z nekaj sonca, nekaj oblaki, in kakšno snežinko primeren za belo rekreacijo.

Nam najbližji je koroški Mölltal nad Flattachom, do katerega je od Nove Gorice manj kot tri ure vožnje. V teh dneh sta pripravljeni progi ob zgornji ledeniški sedežnici, na višini med 2700 in 3150 metrov, primerni za izkušene smučarje. Ob napovedanem sneženju v naslednjih dneh pa se utegne ponudbi pridružiti še ena sedežnica s spodnjo postajo na 2500 metrih. Za rekreativce, ki za izkoristek celotne dnevne vozovnice niso pripravljeni sesti v avto že ob petih zjutraj, je primerna in cenovno dokaj ugodna vozovnica s pričetkom veljavnosti ob 11. uri. Zanjo je treba odšteti od 21 do 42 evrov.

Tri ure in 40 minut traja vožnja od Nove Gorice do žičnice na Dachstein nad štajerskim Schladmingom. To je predvsem raj za smučarje - tekače. Nordijski center že obratuje, prav tako pa tudi dve vlečnici za alpske smučarje s kratkima in položnima progama. Posebna atrakcija je palača pod ledenikom s številnimi privlačnimi ledenimi skulpturami. Cene dnevnih vozovnic (od 11. ure dalje) se gibljejo od 24 do 47,5 evra.

Najbolj raznoliko smučanje v naši bližini ponuja ledenik Kitztsteinhorn na nad Kaprunom na Salzburškem, do katerega so štiri ure vožnje. Ta čas med 2500 in 3000 metri višine obratuje pet žičnic in deskarski park, za konec tedna pa sta napovedani otvoritveni zabavi tako na smučišču kot v dolini. Od 11. ure naprej je mogoče smučati za 22 do 45 evrov.

Nam najbližje italijansko delujoče smučišče je ta čas 3200 metrov visoko ležeči južnotirolski Val Senales nad vasico Maso Corto, do koder je pet ur vožnje. V času našega pisanja so bile ob sedežnici urejene tri proge, obratoval pa je tudi smučarsko-tekaški center. Ob napovedanih padavinah se utegne do konca tedna ponudba povečati še za progi ob vlečnici in dodatni sedežnici. V podzemlju pod ledenikom ob zgornji postaji dostopne žičnice je zanimiv ogled muzejske zbirke pračloveka Ötzija. Za enodnevni izlet praktična vozovnica s pričetkom veljavnosti ob 12.30 stane od 17 do 32 evrov.

Iz term k topovom

V Cerknem, kjer smučišča ležijo med 900 in 1300 metri nad morjem, je te dni še pretoplo za zimske radosti, zaradi slabe vremenske napovedi pa bosta tudi dostopna sedežnica in poletna gostinsko-kolesarska ponudba na smučišču mirovali. Kljub temu imajo tam po besedah direktorice hotela Cerkno Manuele Božič Badalič z zimo že polne roke dela: “Za naše goste so te dni glavna privlačnost terme hotela Cerkno, na smučišču pa se zavzeto pripravljamo na sneg. Dobili smo FIS homologacijo za superveleslalomsko progo, primerno za tekmovanja mlajših selekcij in veteranov, ki vodi z vrha vlečnice Dolina do dna sedežnice Brdo. Prenovili smo okrepčevalnico na vrhu sedežnice Lom in posodobili otroški park na snegu. Steklo je pripravljanje 120 topov in žiraf, da bi konec novembra ujeli morebiti že dovolj hladno vreme za zasneževanje.” Pozimi bodo organizirali varstvo za male živali, njihovi pretežno dnevni gostje pa bodo zaradi obnovljenega odseka ceste pri Novakih in zaradi novega asfalta na zadnjem klancu pred Alpsko Perlo lažje prišli do cilja.

Tudi manjša smučišča v naših krajih so sredi priprav na sezono. Na Soriški planini nad Podbrdom se bo od decembra vrtelo preizkušenih pet žičnic. V predprodaji so na voljo vozovnice, obiskovalce pa bo razveselil obnovljen cestni odsek Petrovo Brdo-Sorica. Na Javorniku in Ski Boru v bližini Črnega Vrha nad Idrijo bo ponudba podobna lanski - z nekaj umetnega snega in nočno smuko vred. Na Ponikvah na Tolminskem bodo bogatejši za podvojeno prostornost smučarske koče. Na Lokvah nad Novo Gorico in v Kalu nad Kanalom bodo - če bo sneg - obratovali v okviru lanske ponudbe.


Komentar novinarja

Igor Mušič

Smučanje in martinovanje

Čeprav v naših krajih te počitniške dni poti vodijo v glavnem k sorodnikom - v kraje, kjer so pokopani naši bližnji - in tudi v vaške kleti, kjer po solidni letini mošt pred martinovim že prehaja v žlahtno vinsko kapljico, pa je marsikdo zaposlen z razmisleki ali celo z delom na področju smučarskega turizma. Upravljanje dejavnosti v kmetijstvu in v zimsko športnem turizmu ima nekaj stičnih točk. Ena je ta, da se že v dneh okoli martinovega v nam bližnjih Avstriji in Italiji začenja smučarska ...

Preberi več

Najbolj brano