Potrebovali bi že kliniko za odvisnosti

Na Goriškem naraščajo težave zaradi zasvojenosti, med mladimi pa opažajo tudi vse več odvisnikov od spleta, družbenih omrežij in mobilnih telefonov. Pomembno je, da starši znajo prepoznati prve znake in ukrepajo. V centru za zdravljenje odvisnosti pravijo, da bi glede na razširjenost vseh vrst odvisnosti potrebovali že kliniko, ne le ambulante.

NOVA GORICA > V novogoriškem centru zdravijo 437 pacientov, 202 oziroma skoraj polovico zaradi odvisnosti od nekemičnih zasvojenosti, kot so igre na srečo, računalniške igre, družbena omrežja in mobilni telefoni. Te vrste zasvojenosti naraščajo. Pogosti so primeri, ko imajo mladi mobilne naprave neomejeno v lasti, na spletu visijo pozno v noč, ko bi morali postati aktivni, pa so utrujeni, nervozni in tudi nasilni. V centru opažajo tudi primere težjega nasilja, ko postajajo agresivni do staršev, kadar jih ti omejujejo. Kot že dolgo poudarja vodja centra Miha Kramli, sta kemična in nekemična zasvojenost enakovredni.

Po pet ur na dan na spletu
Kakšno je stanje na področju tveganih vedenj, je z raziskavo o zdravem življenjskem slogu pri mladih v Novi Gorici preveril Mladinski center Nova Gorica. Vanjo je bilo vključenih 779 osnovno- in 1441 srednješolcev. Med drugim je pokazala, da imajo dekleta v zadnjih letih osnovne šole, predvsem v 8. in 9. razredu, slabšo samopodobo v primerjavi s fanti, da je kritično obdobje prehod v drugi letnik srednje šole, ko se povečajo uporaba tobaka, alkohola, marihuane, in potrdila, da se povečuje število mladih kadilk. “Ovrgla pa je stereotip, da so dijaki poklicnih programov bolj nagnjeni k tveganim vedenjem,” pove avtorica raziskave Jelena Vukmir.
Uporaba spletnih omrežij izrazito narašča, poprečna dnevna raba interneta za zasebne namene (ne za šolo) je visoka. V petem razredu znaša med tednom 1,92 ure in nato vztrajno narašča do 4,66 ure v devetem razredu. Med vikendom je še večja. Vzorec se nadaljuje v srednji šoli. “Mobilni telefon je očitno ključni medij za dostopanje do interneta, zato moramo biti na njegovo uporabo še toliko bolj pozorni. Dostopanje do interneta je med goriškimi osnovnošolci zelo pogosto, kar nam kaže primerjava z drugimi sorodnimi raziskavami,” ugotavlja Jelena Vukmir.

Bolezni odvisnosti ob boku raku

Med kemičnimi zasvojenostmi je še posebej v zadnjih mesecih zaskrbljujoča odvisnost od nove droge GHB, število njenih uporabnikov pa narašča. Podobno je po vsej Sloveniji, pojasnjuje Kramli, ki je zaskrbljen tudi nad nekritičnim uživanjem marihuane.

Število vseh obravnavanih oseb v centru narašča, zato se čuti pomanjkanje bolj organizirane oblike zdravljenja. “Potrebovali bi kliniko, že včeraj, ne danes, kjer bi se ukvarjali samo s to vrsto problematike,” je prepričan Kramli.

Porast odvisnosti in tveganj za duševno zdravje je odsev sodobnega tempa življenja, pa poudarja predstojnik novogoriške enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Marko Vudrag. “Zadnje čase raste število obravnav zaradi stresa in anksioznosti, saj sta po pojavnosti v nekaj zadnjih desetletjih prebila vsa pričakovanja. Problemi duševnega zdravja hitro napredujejo in postajajo najbolj pomemben javno zdravstveni problem. Paralelno s težo problemov raka ali srčno-žilnih bolezni,” pravi.

“Ključna je zgodnja pomoč”

“Življenje postaja zmes obremenitev z informacijami in z delom. Človek je na trgu sam in velja toliko, kolikor je pripravljen plačati in dobi tisto, kar lahko plača. Človek, posameznik, pacient je postal klient, nekdo ki potrebuje storitev, ponudnik le-teh pa naj bi oblikoval produkte za posamezne uporabnikove težave. Od tod stiske in stres, zlasti pri mladostnikih, ki niso še šli skozi mnogotere življenjske preizkušnje, tudi umik po bližnjicah v zasvojenost,” poudarja.

Mladi so izjemno ranljiva skupina, dodaja: “Ključni izziv je zgodnja pomoč, ki je bolj učinkovita v preprečevanju dolgotrajnih posledic.” Kot je že pred časom povedal Kramli, so lahko v novogoriškem centru do 90-odstotno uspešni, ko ljudje hitro poiščejo pomoč. “Če zasvojenost traja leto, dve, lahko govorimo le še o abstinenci, ne več o ozdravitvi.” Prav zato je izjemno pomembno tudi izobraževanje staršev, da znajo prepoznati prve znake morebitne zasvojenosti pri svojih otrocih.


Najbolj brano