Država bo komunalnim podjetjem sofinancirala odvoz nakopičene embalaže

Komunalna podjetja bodo lahko od sobote naprej odpadno embalažo, ki je niso prevzele družbe za ravnanje z embalažo, oddala drugim izvajalcem obdelave (na primer sežigalnicam). Vlada jim bo to omogočila danes, s spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. Komunalnim podjetjem bo povrnila stroške do višine 12o evrov na tono odpadne embalaže.

Izvajalci  komunalne javne službe na Primorskem  razmere še obvladujejo, a z velikimi napori. Na fotografiji 
so balirani kupi neprevzete odpadne embalaže na dvorišču Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana.   

 Foto: Marica Uršič Zupan
Izvajalci komunalne javne službe na Primorskem razmere še obvladujejo, a z velikimi napori. Na fotografiji so balirani kupi neprevzete odpadne embalaže na dvorišču Komunalno stanovanjskega podjetja Sežana.  Foto: Marica Uršič Zupan

LJUBLJANA > Ministrstvo za okolje se je za takšen ukrep odločilo na podlagi podatkov, da v nekaterih zbirnih centrih po državi že zdaj ni več prostora za skladiščenje neprevzete odpadne embalaže, in opozorilo, da komunalna podjetja na rešitev ne morejo čakati niti tedna več, kaj šele do februarja, ko bi država z interventnim zakonom sama poskrbela za odvoz.

“Ta ukrep je nujen, ker je treba preprečiti nadaljnje kopičenje odpadne embalaže pri izvajalcih javne službe,” so v predlogu uredbe poudarili na okoljskem ministrstvu.

3,5

milijona evrov naj bi znašali stroški interventnih odvozov nakopičene embalaže

Država bo sofinancirala odvoz

Odpadna embalaža se na dvoriščih komunalnih podjetij kopiči, ker je šest družb, pooblaščenih za prevzem in obdelavo teh odpadkov, ocenilo, da so svoje obveznosti za letos že izpolnile. Nekatere so prevzem embalaže omejevale že čez leto, oktobra pa so prevzem zaustavile ali močno omejile vse embalažne družbe.

Uredbo, ki določa, da lahko lokalna komunalna podjetja v sedanjih razmerah sama poiščejo drugega prevzemnika teh odpadkov, bodo ministri potrdili danes, v uradnem listu bo objavljena jutri, v soboto pa bo že veljala. Država bo komunalnim podjetjem sofinancirala ta urgentni odvoz, in sicer v višini 120 evrov (z DDV) na tono odpadkov.

Ministrstvo bo na podlagi računov in pogodb o pravilni obdelavi teh odpadkov stroške poravnalo neposredno izvajalcem obdelave, nato pa stroške iztirjalo od šestih družb za ravnanje z odpadno embalažo, ki te embalaže nočejo več prevzemati.

Največje težave v Ljubljani in Slovenj Gradcu

Ta rešitev bo veljala le v vmesnem obdobju, do sprejetja interventnega zakona, ki bo določal, da država sama poišče izvajalca za interventni odvoz, ga plača, stroške pa nato izterja od embalažnih družb. Interventni zakon naj bi bil sprejet v decembru, operativen pa bi postal februarja.

Ob predpostavki, da šest pooblaščenih družb do novega leta ne bo prevzemalo odpadne mešane embalaže, bi se na dvoriščih komunalnih podjetij nabralo za 30.000 ton neprevzete embalaže. Zaradi zastojev, ki so se vrstili vse leto, je je bilo konec septembra že več kot 9000 ton, največje težave pa imajo ljubljanska Snaga, podjetje Publicus, ki kot koncesionar opravlja javno službo v več slovenskih občinah, in komunala Slovenj Gradec.

Stroški interventnih odvozov tolikšnih količin neprevzete embalaže bi bili po ocenah ministrstva 3,5 milijona evrov. Če prištejemo še prevzem in predelavo nakopičenih odpadnih sveč, bi se povečali na skoraj štiri milijone evrov.


Najbolj brano