V Novi Gorici je zazvenela tudi lepa Amerika

Na prvi Kvantavtorski sabotaži v tej sezoni je KUD Morgan v soboto na terasi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica gostil folk, country in americano.

Kot glavni zvezdi sta nastopila pevec in kitarist Chris Eckman ter kontrabasist  Žiga Golob.  Foto: Aron Furlan
Kot glavni zvezdi sta nastopila pevec in kitarist Chris Eckman ter kontrabasist Žiga Golob.  Foto: Aron Furlan

NOVA GORICA > Jakob Kobal iz Idrije in Dunja Ercegović z umetniškim imenom Lovely Quinces iz Splita sta predstavljala mlajšo generacijo, ki postavlja nove smernice na tem polju, nastopila pa sta tudi Chris Eckman, “Ljubljančan iz Seattla”, prekaljeni kantavtor z dolgo tradicijo ustvarjanja, ki ga je spremljal slovenski kontrabasist Žiga Golob.

Mlada Splitčanka in še mlajši domačin

Glasbeniki so prepletali različne sloge, ki so se dopolnjevali in nadgrajevali v svoji raznolikosti. Jakob Kobal, podpisan pod zgoščenko Cloudless, je pokazal melodično-melanholični indie segment sodobnega kantavtorstva. Njegov introspektivni pristop poudarja melodramatična občutja, ki stremijo navznoter, k predajanju žalosti in temni človekovi plati. V njegovi glasbi je slišati vplive Bena Howarda, Sixta Rodrigueza, Jeffa Buckleyja, Sida Barretta, Gregoryja Alana Isakova in drugih.

Tudi pri vzhajajoči hrvaški zvezdi Lovely Quinces, ki je sicer usmerjena v bolj grobe interpretativne pristope z dodatki punka in grungea, v ospredje stopajo predvsem poglobljenost, intimnost in kontemplativnost. Z očarljivim glasom, ki zapelje z ehom samotnosti, nostalgije, hrepenenja in prikrite jeze, se Lovely Quinces kaže kot karizmatična pevka, z besedili, ki so (moteče) odkrita, provokativna in politično angažirana. Nanjo so vplivale legende žanra - pevke in glasbenice Joan Baez, Joni Mitchell, PJ Harvey ... V njeni glasbi je tudi pridih skupine First Aid Kid in Laure Marling. Vseskozi pa se napaja v jedkem uporu vsemu plehkemu in postavlja zrcalo današnji prazni površinskosti. Lovely Quinces razvija svoj slog kot skupek inovativnega pristopa pri združevanju vseh naštetih vplivov. Označuje jo presegajoča izvirnost, ki jo naredi privlačno in izstopajočo.

Tudi Dane Zajc in The Walkabouts

Za sklepni del glasbenih kvant je poskrbel najstarejši, Chris Eckman v dvojcu s kontrabasistom Žigom Golobom. Poslušalce sta nagovorila na nevsiljiv način, s skladbami z Eckmanovega albuma Harney County (2013), med katere sta uvrstila tudi njegove uglasbitve poezije Daneta Zajca ter nekaj pesmi iz repertoarja benda The Walkabouts.

V glasbi, ki je rezultat dolgoletnih izkušenj, je zaznati odmev druge tradicije in časa. Očitno je, da je Eckman edini med nastopajočimi glasbeniki zrasel na tleh, od koder ta glasba izvira, Amerike. Živel in dihal je to glasbo in jo ponotranjil na povsem drugačen način, kot jo lahko rojeni v Evropi. Tako je bil njegov nastop tehtna nadgradnja večera, ki sta ga s svežino zastavila mlajša dva izvajalca.

V celoti so prve Kvantavtorske sabotaže oblikovale zanimiv glasbeni večer, ki ni dal samo odlične glasbe in prijetnega vzdušja. Odprl je tudi okno v tradicijo in sodobnost, ki riše trende na področju vedno bolj razširjenega in priljubljenega kantavtorstva pri nas in v tujini. In pokazal, da se kantavtorstvo vse bolj prebija v mainstream - smer, ki ji ni nikoli zares pripadal.  


Najbolj brano