Odpovejte se svečam, stiskajte embalažo

Občinska komunalna podjetja v en glas ponavljajo: na interventni odvoz mešane odpadne embalaže ne moremo čakati do februarja. Na dvoriščih večine primorskih komunalnih podjetij že zdaj zmanjkuje prostora. V zbirnem centru Okolja Piran količina neprevzete mešane embalaže že za desetkrat presega skladiščne zmogljivosti.

V  zbirnem centru Okolja Piran   količina neprevzete mešane embalaže že za desetkrat presega  skladiščne zmogljivosti. Na fotografiji je Drago Benčič, vodja zbirnega centra Dragonja. Foto: Zdravko Primožič/FPA
V zbirnem centru Okolja Piran količina neprevzete mešane embalaže že za desetkrat presega skladiščne zmogljivosti. Na fotografiji je Drago Benčič, vodja zbirnega centra Dragonja. Foto: Zdravko Primožič/FPA

PRIMORSKA > V Marjetici Koper trenutno skladiščijo 60 ton neprevzete odpadne mešane embalaže (zmogljivosti so zasedene 70-odstotno). Kaj jih čaka do konca leta, ne morejo napovedati, saj so povsem prepuščeni “dobri volji” družb za ravnanje z odpadno embalažo. “Izvajalec javne službe lahko samo prosi, telefonsko moleduje in se poskuša dogovoriti za odvoze, praktično pa nimamo nikakršnih vzvodov v svojih rokah,” opisujejo razmere, v katerih so se znašla komunalna podjetja.

V Komunali Izola so na zgornji meji prostorskih zmogljivosti. Skladiščijo 50 ton mešane embalaže in tri tone odpadnih sveč. Če ne bo odvoza, bi se količina mešane embalaže do konca leta povečala še za približno 120 ton, količina sveč pa za 2,5 tone.

Sandra Martinčič Loboda

Okolje Piran

“Prosimo vse uporabnike, da se omejujejo pri številu sveč, ki jih prinašajo na grobove, oziroma da izberejo na primer lanterne za večkratno uporabo.”

V Okolju Piran so razmere kritične že zdaj. V zbirnem centru Dragonja imajo približno 150 ton odpadne mešane embalaže, kar vsaj za desetkrat presega kapacitete, predvidene za začasno skladiščenje. Pričakujejo, da bodo do konca leta po gospodinjstvih pobrali še dodatnih 250 ton mešane embalaže.

Omejite se pri svečah, stiskajte embalažo

V koprski Marjetici jim je uspelo v začetku oktobra prevzemniku oddati 7,5 ton odpadnih sveč, ki so se pri njih kopičile od začetka leta. V kratkem bodo nakopičene odpadne sveče pooblaščenemu prevzemniku predali tudi v Okolju Piran, kjer pred novembrskimi prazniki prosijo občane, naj bodo zmerni pri prinašanju sveč na grobove.

Vlasta Kukanja

Komunalno stanovanjsko podjetje Sežana

“Če sami dobimo podjetje, ki nam odpadke odpelje, smo v prekršku. Denarja za to tudi nimamo in ga ne moremo terjati od ljudi, ker to ni strošek občanov, ampak državne sheme in tistih, ki dajejo embalažo na trg.”

Ministrstvo za okolje napoveduje interventni odvoz nakopičene embalaže, a to naj bi se zgodilo šele februarja, saj je treba pred tem pripraviti in sprejeti poseben zakon. Lokalna komunalna podjetja ne morejo čakati do takrat. V Okolju Piran rešitev, na primer odvoz na drugo lokacijo, rabijo v nekaj dneh, poudarja Sandra Martinčič Loboda, strokovna sodelavka za komunalno dejavnost. “Prosimo vse naše uporabnike, da skrbno stiskajo volumen embalaže, da bomo zdržali čim dlje, saj rešitev ni odvisna od komunalnega podjetja. Mi bomo storili, kar je v naši moči, da bomo še naprej redno zbirali in odvažali odpadke iz naselij,” še sporoča.

Čakanje bi vodilo v okoljsko katastrofo

V Komunali Nova Gorica skladiščijo 400 ton neprevzete odpadne embalaže in 15 ton odpadnih sveč. “Zaenkrat je stanje obvladljivo, ne smemo pa dovoliti prevelikih zamud in količin, ki bi lahko pomenile večje tveganje za okolje,” sporoča direktor Darko Ličen. Do konca leta bodo zbrali še približno 300 ton embalaže in enajst ton sveč.

Igor Batista

Komunala Ilirska Bistrica

“Sprejeli smo ukrepe, imamo dodatne gasilne aparate, kamere, ki jih redno spremljamo, nadzor je poostren, a vseeno je tveganje za nesrečo povečano.”

V zbirnem centru Volče, kamor ločeno zbrane odpadke vozi Komunala Tolmin, je prostor za skladiščenje 50 ton mešane embalaže poln že od pomladi. Zaradi tega so 170 ton predali novogoriški komunali, s katero imajo redno pogodbo o prevzemu ločenih frakcij. Še 60 ton so oddali drugemu pooblaščenemu podjetju. Odpadnih sveč imajo osem ton, po praznikih pa se bo kup povečal še za toliko. Do konca leta bodo po gospodinjstvih pobrali še 250 ton odpadne embalaže.

V skladišču ajdovske Komunalno stanovanjske družbe se je do zdaj nakopičilo 80 ton mešane embalaže in devet ton sveč. Prostora za skladiščenje jim bo zmanjkalo konec tega tedna. Po pričakovanjih bodo do konca leta zbrali še 200 ton mešane odpadne embalaže in šest ton sveč. “Ne le za naše komunalno podjetje in naše lokalno okolje, ampak za celotno Slovenijo to pomeni okoljsko katastrofo!” na to, da z odvozom ne morejo čakati do februarja, opozarja direktor Egon Stopar.

Iščejo lokacije za začasno skladiščenje

Ker bi interventni odvoz nakopičene embalaže po vseh pravilih lahko stekel šele februarja, želi država urediti začasno skladiščenje teh odpadkov. Pogovori, kje bi jih lahko skladiščili, še potekajo. Trenutno niso določili še nobene lokacije, so nam sporočili z okoljskega ministrstva. Kot je bilo nedavno razumeti ministra Jureta Lebna, bodo za začasno skladiščenje objavili razpis. Osnutek interventnega zakona za odvoz nakopičene embalaže sicer predvideva, da bo država za odvoz najela posebnega izvajalca, sama plačala račun, stroške pa nato izterjala od šestih embalažnih podjetij.

Sami ne smejo ukrepati

Na Primorskem, v Ajdovščini pa še posebej, so stvari toliko težje obvladljive zaradi močne burje, ki razpihuje embalažo po okolici. V Komunalno stanovanjskem podjetju Sežana raznašanje embalaže po okolici omejujejo z baliranjem. Tako zmanjšajo volumen, nekoliko pa ublažijo tudi nevarnost, da bi se v umazani embalaži zaredili glodalci in druga golazen, pojasnjuje Vlasta Kukanja vodja enote za ravnanje z odpadki. “Trenutno imamo na dvorišču najmanj 140 ton embalaže. Vse je polno, zdaj bomo začeli nalagati na površine, ki temu niso namenjene,” pravi. Do konca leta bi lahko imeli 400 ton embalaže. Odpadnih sveč imajo za tri kontejnerje, po praznikih pa jih bodo zbrali še za dva.

Občanov ne želijo bremeniti s temi težavami, poudarja Vlasta Kukanja. Znajti se morajo v okoliščinah, v katere so potisnjeni, a to ne more trajati do februarja. Sami niti ne morejo niti ne smejo ukrepati, saj lahko po pravilih odpadno mešano embalažo predajo le šestim registriranim družbam, ki so zdaj ustavile odvoz. “Če sami dobimo podjetje, ki nam odpadke odpelje na uničenje, presortiranje ali sežig, smo v prekršku. Denarja za to tudi nimamo in ga ne moremo terjati od ljudi, ker to ni strošek občanov, ampak državne sheme in tistih, ki dajejo embalažo na trg.”

Nevarno za požar

Komunala Ilirska Bistrica v svojem zbirnem centru Globovnik skladišči 58 ton neprevzete mešane embalaže in 17 ton sveč. Do konca leta bodo zbrali še približno 90 ton embalaže in 20 ton sveč. Embalažo pokrivajo, saj jo sicer burja nosi na bližnjo glavno cesto.

Direktor Komunale Igor Batista svari pred nevarnostjo požara. Okrog Globovnika se je nedavno sprehajalo kakih 5000 ljudi, ki so ob bližnji cesti Ilirska Bistrica - Šembije spremljali gorsko hitrostno dirko. Že neprevidno odvrženi cigaretni ogorek bi lahko povzročil katastrofo. Tudi vsi občani, ki v center vozijo odpadke, se ne zavedajo velikega tveganja. “Sprejeli smo interne ukrepe, imamo dodatne gasilne aparate, kamere, ki jih redno spremljamo, nadzor je poostren, a vseeno je tveganje za nesrečo povečano,” pravi Batista.

Zaradi nakopičene mešane embalaže in vnetljivih ostankov sveč so postala okoljska, sanitarna in varnostna tveganja tolikšna, da kličejo po drastičnih ukrepih, opozarja Batista. Razmišlja celo, da bi morda morala komunalna podjetja kmalu prenehati s prevzemanjem embalaže od gospodinjstev. “To pomeni Neapelj v Sloveniji. Pa ne zaradi trme, ampak zaradi tega, ker komunalna podjetja ne morejo več jemati odgovornosti za takšno stanje.”

Pojasnil, kaj se dogaja v Idriji, Postojni in Pivki, nismo uspeli dobiti. V občinah Postojna in Pivka komunalno javno službo sicer izvaja koncesionar Publicus. Za to podjetje, ki ima koncesijo za izvajanje javne službe v več slovenskih občinah, je že dolgo znano, da ima velike težave s skladiščenjem neprevzete embalaže. Po podatkih okoljskega ministrstva je Publicus konec septembra na različnih lokacijah po Sloveniji skladiščil 1500 ton mešane odpadne embalaže.


Komentar novinarja

Jana Krebelj

Neapelj je že tu

Prebivalci Slovenije, ki živijo ob potokih in rekah, se še zelo dobro spomnijo časov, ko so bile struge polne plastičnih vrečk in drugih smeti. Na kraškem terenu so ljudje odpadke vozili v brezna. Vsaka vas je imela vsaj kakšno luknjo, ki je služila kot divje odlagališče. V zadnjih letih so komunalna podjetja s sistemi zbiranja, ločevanja in rednega odvoza smeti spred vrat gospodinjstev naredila pravi mali čudež. Iz horde onesnaževalcev smo se v kratkem času spremenili v - vsaj statistike ...

Preberi več

Najbolj brano