Tek, hoja, kolo in kostanj

Kostanjev praznik, ki ga bodo v nedeljo v Rodiku pripravili že 19. leto zapored, ne bo ponudil le kopice domačih jedi, kuhanih v kotlih nad odprtim ognjem, sladic in pečenega kostanja, pač pa tudi obilo možnosti za hojo (tako za odrasle kot za otroke), tek in kolesarjenje.

Med nedeljskim izletom  v Rodik se bodo obiskovalci lahko 
posladkali s  tradicionalno kostanjevo torto velikanko.   Foto: Helena Race
Med nedeljskim izletom v Rodik se bodo obiskovalci lahko posladkali s tradicionalno kostanjevo torto velikanko.  Foto: Helena Race

Kostanjev praznik v Rodiku se bo začel z gibalnimi dejavnostmi. Ob 10. uri bo start pohoda in kolesarjenja; udeleženci se bodo zbrali pol ure prej. Kolesarska tura, za katero sta obvezna gorsko kolo in ustrezna oprema, bo dolga približno 40 kilometrov, popeljala pa jih bo proti Slopam, Brezovici, Slivju in nazaj v Markovščino, Hrpelje in Rodik. Med potjo bodo kolesarji videli tri slepe doline (Brezovico, Odolino in Mrzlico).

Pohodniki se bodo razdelili v dve skupini. Najmlajši se bodo povzpeli na Čuk in Ajdovščino nad vasjo, kjer bodo spoznavali lokalne legende in iskali skriti zaklad. Odrasli pa se bodo odpravili proti Ogradam in Polanščku, hribu med Rodikom in Vrhpoljami. Pohod bo trajal približno tri ure in je lahek.

Ob 11. uri se bodo na start postavili še tekači in se pognali po dveh progah, dolgih pet in deset kilometrov, po gmajnah in gozdu. Tek je namenjen ljubiteljskim tekačem, saj časa ne bodo merili, prve v cilju pa bo vseeno čakalo presenečenje.

Tekma v še eni “športni” disciplini, igri na škrabe, to je v metanju in približevanju kamnitih škrl, se bo začela ob 11. uri.

Ko se bodo vsi ljubitelji gibanja vrnili na izhodišče v središče vasi, se bodo tam že skuhale domače jedi v približno 20 kotlih, zadišalo bo po pečenih kostanjih. Gasilci iz Materije bodo prikazali reševanje ponesrečenca v hudi nesreči, igrala bo skupin Ku Adn, razrezali bodo veliko kostanjevo torto, izbirali kralja in kraljico kostanja, na stojnicah bodo ponujali pridelke in izdelke ...


Najbolj brano