Z ultrazvokom do boljšega oljčnega olja

Pet let je Izolan Beno Bajda preizkušal nov postopek stiskanja oljk, danes pa lahko prepričano pove, da je zaradi tehnike, ki jo uporablja, v njegovem oljčnem olju do 30 odstotkov več oligoelementov. Postopek je že patentiral v Sloveniji, sedaj čaka še mednarodno priznanje.

Beno Bajda s svojim oljčnim oljem, ki nastaja po edinstvenem 
postopku z uporabo ultrazvoka. Foto: Alenka Penjak
Beno Bajda s svojim oljčnim oljem, ki nastaja po edinstvenem postopku z uporabo ultrazvoka. Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Oljčno olje pridobivamo s segrevanjem oljčne mase do 27 stopinj Celzija, kar počnejo v vseh istrskih torklah. A izolski oljkar Beno Bajda je v četrt stoletja, kar se ukvarja z oljkami, prebral številne strokovne članek in študije, posebej pa ga je pritegnila tista, ki je govorila o vnašanju zdravil v celice.

“Sam sebi sem takrat dejal, da bi lahko iz celic pridobil molekule oljčnega olja, in sicer tako, da bi celice odprl z ultrazvokom,” je danes pojasnjeval Bajda ter poudaril, da mu je pri inovaciji izjemno pomagal prijatelj Milenko Sekulič, elektronik po poklicu.

30 minut traja predelava oljk v olje z uporabo ultrazvoka

45 minut traja predelava oljk po stari metodi

Ultrazvok sta inštalirala na stene stroja, v katerega Bajda lahko usuje 300 kilogramov oljk. “Zaradi ultrazvoka se stene celic odprejo, molekule olja se začnejo združevati v kapljice. Dosegli smo, da toplotna obdelava pri 27 stopinjah Celzija ni več potrebna. Obdelava oljk sedaj poteka med 21 in 23 stopinjami Celzija, torej pri sobni temperaturi,” spregovori o postopku, ki ga je že patentiral v Sloveniji, sedaj pa čaka še na mednarodno priznanje.

Metoda ultrazvoka je bolj učinkovita od običajnega načina stiskanja oljk, saj je v Bajdinem olju do 30 odstotkov več antioksidantov, zaradi česar je olje še bolj zdravilno, dlje časa obstojno in posledično bolj cenjeno. Spremenil se je tudi čas pridelave olja: po stari metodi je trajal 45 minut, sedaj zgolj pol ure.

S postopkom pridobivanja oljčnega olja z ultrazvokom so doslej eksperimentirali le v Italiji, pa še to zgolj v laboratoriju. Beno Bajda zatrjuje, da postopka pridobivanja olja z ultrazvokom še nihče ni preizkušal v proizvodnji. Razen njega.

“Zdaj je ta storitev na voljo tudi našim strankam,” vrata odpira Bajda. Medtem ko po klasičnem postopku predelava sto kilogramov oljk stane 22 evrov, je po novem postopku za tri evre dražja. Dražje pa je tudi olje, saj Bajda pol litra svojega, ki ga pridela z ultrazvokom, prodaja po 15 evrov, liter pa za 20 evrov.

Beno Bajda, ki na leto pridela okoli dve toni oljčnega olja, je navezal poslovno sodelovanje z mlekarno Planika in nastal je ekološki oljčni namaz s sirom OLINC. Izdelek je letos prejel zlato medaljo na kmetijskem sejmu Agra v Gornji Radgoni. “Pri poslih je zaupanje najpomembnejše,” dodaja izolski oljkar.


Najbolj brano