Zaradi Nokturna tožbe letijo na vse strani

DUTB želi nad stanovanji v koprski soseski Nokturno, ki so jih kot kompenzacijo dobili podizvajalci propadlega GPG Inženiringa vnovčiti bančno hipoteko. Podizvajalci se sklicujejo na dogovorjen izbris hipoteke, kar na DUTB zavračajo kot neresnično. Medtem pa stanovalci Nokturna pripravljajo tožbo proti DUTB zaradi napak pri gradnji.

Soseska Nokturno na Markovcu je predmet različnih sporov.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Soseska Nokturno na Markovcu je predmet različnih sporov.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je proti osmim podizvajalcem del v soseski Nokturno vložila izvršbe in hipotekarne tožbe, ki so po neuradni oceni ovrednotene na 1,7 milijona evrov. Ti podizvajalci so namreč od investitorja v sosesko, propadlega GPG Inženiringa, v preteklosti dobili 12 stanovanj in poslovni prostor kot kompenzacijo za opravljeno delo.

DUTB pa je kot paradržavna slaba banka prevzela terjatve od NLB, ki je Nokturno financirala s 40 milijoni evrov, ter z nakupom večine stanovanj na dražbi postala lastnica koprske soseske. Stanovanja so pozneje prodali končnim kupcem.

Zdravko Štih

podizvajalec v Nokturnu

“Stanovanje v Nokturnu naj bi zdaj plačal trikrat - najprej ko sem ga zgradil, nato ko sem ga plačal s kreditom in zdaj, ko ga zahteva DUTB.”

Nečedni posli ali nesporazum

“DUTB se, v navezi z NLB, pri Nokturnu gre nečedne posle,” je prepričana predstavnica podizvajalcev Vera Krivec. “Podizvajalcem je bilo obljubljeno, da bodo njihove terjatve do propadlega investitorja zaščitene. V ta namen sta GPG Inženiring in NLB sklenila tudi izbrisno pobotnico, ki pa so jo s prevzemom terjatev na DUTB dolgo zamolčali. Ko pa se je o njej razvedelo, so izbrisnico, ki so jo dejansko zasegli, vložili v zemljiško knjigo na tak način, da so izbrisali le hipoteke na dveh nepomembnih parcelah. Ta manever so izvedeli s pomočjo različnih oznak pri parcelaciji zaradi etažne lastnine. Dejansko pa se je izbrisnica nanašala na zemljišče Nokturna in s tem na ves projekt,” razlaga Krivčeva, ki napoveduje ne le pritožbe, pač pa tudi kazenske ovadbe proti vodilnim tako na DUTB kot na NLB ter ničnost vseh sklenejnih poslov, v povezavi z Nokturnom.

“Gre za sprenevedanje vodilnih ljudi na DUTB, ki si z najrazličnejšimi tožbami podaljšujejo prejemanje dobrih plač na račun davkoplačevalcev,” je ogorčen eden od podizvajalcev del v Nokturnu Zdravko Štih. “Stanovanje v Nokturnu naj bi zdaj plačal trikrat - najprej ko sem ga zgradil, nato ko sem ga plačal s kreditom, ki sem ga najel pri isti banki NLB, sicer prek Banke Celje, in zdaj ko ga zahteva DUTB s hipotekarno tožbo, je jezen.

Vera Krivec

predstavnica podizvajalcev

“DUTB se v navezi z NLB pri Nokturnu gre nečedne posle.”

“Izbrisna pobotnica se nanaša izključno za parcele, ki so v naravi ceste, in ki so bile prenešene na koprsko občino. Nikakor pa ne gre za parcele, kjer so stanovanja,” odgovarja Matej Škapin iz DUTB. Razlog, da je bila pobotnica šele lani vložena v zemljiško knjigo, pa pripisuje GPG Inženiringu, kjer so jo iz neznanih razlogov zadržali. Takoj ko so jo odkrili v stečajni dokumentaciji, so ukrepali. Izpostavi tudi, da so bili podizvajalci GPG Inženiringa obravnavani neenakopravno in da so tisti, ki so kot kompenzacijo dobili stanovanja, točno vedeli, da bo hipoteka nad njihovimi nepremičninami izbrisana šele, ko bodo poplačane vse obveznosti GPG Inženiringa do banke, kar pa se ni zgodilo. Na DUTB imajo iz tega naslova odprtih še 32,5 milijona evrov.

Tožba stanovalcev

Štih je sicer tudi član nadzornega odbora stanovalcev Nokturna in je v zvezi s tem še dejal, da zaradi napak pri gradnji pripravljajo tožbo proti DUTB. Spomnimo, med drugim lastniki stanovanj v soseski na Markovcu še vedno ne morejo do svojih parkirnih mest v najvišji etaži garaže. DUTB je sicer objavila razpis za dobavo obračalnih ploščadi za vozila, s katerimi bi rešili težave zaradi napačnega projektiranja oziroma gradnje, a se nanj ni nihče prijavil. Napovedali so sicer novega, a je nerešeno tudi vprašanje kotlovnice in obstoja energetskih izkaznic. “Vse je bilo obljubljeno, ničesar narejeno,” sklene sogovornik.


Najbolj brano