Strokovnost ali provokacija?

Po včerajšnji seji vlade nobeden od ministrov ni stopil pred novinarje in pojasnil sprejetih sklepov. Lahko samo ugibamo, ali bi bilo največ vprašanj namenjenih sestavi medresorske skupine za implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško, ki jo po novem vodi za mnoge sporni državni sekretar Damir Črnčec, ali razrešitvi generalnega direktorja policije Simona Veličkega.

V primeru slednjega je vlada sledila predlogu notranjega ministra Boštjana Poklukarja. Ali gre resnično za nekompatibilnost med njima ali je v ozadju kaj drugega, ni znano, saj Poklukar, vsaj do zdaj, ni bil pripravljen javno zagovarjati svojih predlogov in stališč. Prejšnja vlada je Veličkega s polnim mandatom imenovala aprila letos, v času opravljanja tekočih poslov. To je storila kljub opozorilom, ali ne bi veljalo imenovanja prepustiti novi vladi. In kljub nekaterim dvomom, ali je Velički glede na nekatere “grehe” iz mladosti sploh primeren za ta položaj. Stališče tedanje notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar je bilo neomajno: da policija zaradi napovedanega migracijskega vala in varnostnih razmer potrebuje človeka s polnimi pooblastili. Zdaj, ko na vrh policije začasno prihaja Tatjana Bobnar, prva ženska v zgodovini samostojne Slovenije, pooblastil ne problematizira nihče. Bo pa čas pokazal, ali se bo kot politično in strokovno “nekontaminirana” kandidatka potegovala za polni mandat. Področje dela odlično pozna, saj je bila od leta 2009 do včeraj namestnica štirim generalnim direktorjem policije.

Je pa premier Marjan Šarec z imenovanjem Damirja Črnčeca jasno pokazal, da bo tudi pri arbitraži prva beseda njegova.

Medtem pa je imenovanje Črnčeca na čelo “arbitražne” skupine morebiti jasen signal Hrvatom, da je z nekdanjim šefom obeh slovenskih obveščevalnih služb, civilne in vojaške, konec sprenevedanj in popuščanja, ne pa provokacija, kot namigujejo nekateri. Dejstvo je, da Črnčec varnostno področje strokovno obvlada in tudi pri arbitraži gre za pomembno varnostno vprašanje.

Je pa premier Marjan Šarec z imenovanjem Črnčeca jasno pokazal, da bo tudi pri arbitraži prva beseda njegova. Sedanji prvi mož slovenske diplomacije Miro Cerar je kot predsednik vlade svojih “pet minut” imel. In v teh se mu je prav pri arbitraži zgodila vohunska afera, ki je njegove tajne službe niso znale in uspele odkriti ter preprečiti.


Preberite še


Najbolj brano