Klasični avtomobili se ne dajo kar tako

Čeprav je priljubljenost športnih terencev še vedno v vzponu, povpraševanje po tradicionalnih izvedbah avtomobilov še vedno obstaja. Nova kia ceed se med kupce podaja optimistično, z avro najzanesljivejšega avtomobila na tržišču.

Kia ceed je v vrhu po zanesljivosti med osebnimi avtomobili.
Kia ceed je v vrhu po zanesljivosti med osebnimi avtomobili. 

Kia bo z novim ceedom napadla širok nabor kupcev, saj poleg klasične petvratne kombilimuzine v kratkem prihaja še karavan, temu sledi izvedba shooting brake, v začetku leta 2019 še športna različica GT (in dobro založen paket GT line), za prihodnje leto pa pripravljajo še eno novo skrivnostno različico.

Pri pogonu bo največ poudarka na litrskem turbo motorju z 88 kilovati moči, v ponudbi je tudi zmogljivejši 1,4-litrski turbo motor s 103 kilovati moči, za tiste manj izbirčne pa je na voljo še vedno osnovni 1,4-litrski MPI motor s 74 kW.

Pri dizlih bo izbira omejena le na 1,6-litrski CRDi motor s 115 ali 136 konji, a bosta ta dva in novi 1.4 T-GDI na voljo s sedemstopenjskim samodejnim dvosklopčnim menjalnikom.

Ceed bo kot Kiin prvi model v Evropi ponujal sistem za ohranjanje vozila na voznem pasu (LFA), ki se primerja stopnji avtonomne vožnje. Sistem LFA (lane following assist) spremlja vozeča vozila in talne cestne označbe, kar mu pomaga pri ohranjanjo vozila na voznem pasu. Osnovni ceed ima pri nas začetno redno ceno 19.190 evrov, a že takoj ponujajo 3200 evrov popusta, kar pomeni 15.990 evrov.


Najbolj brano