Park tudi na zemljevidu svetovnih muzejev

Slovenija v teh dneh prvič gosti mednarodno konferenco mednarodnega muzejskega združenja vojaškozgodovinskih muzejev (ICOMAM), ki združuje vodilne muzeje in strokovnjake s tega področja iz vsega sveta. Osrednji del konference je potekal v Parku vojaške zgodovine (PVZ), kjer se je zbralo 65 udeležencev iz 27 držav.

Udeleženci konference so se sprehodili skozi razstave in zbirke 
parka.
Udeleženci konference so se sprehodili skozi razstave in zbirke parka.  

PIVKA > “Za Park vojaške zgodovine in Pivko je soorganizacija takšne konference velika čast, ki brez dvoma pomeni pomembno potrditev in ne nazadnje uveljavitev med drugimi muzeji tako v nacionalnem merilu kot širše,” je poudaril direktor parka Janko Boštjančič. V parku si na njen račun obetajo nove povezave na strokovnem področju, morebitno izmenjevanje razstav in pridobivanje novih informacij, prav tako pa tudi povečanje prepoznavnosti parka.

“V Parku vojaške zgodovine so v zadnjih letih naredili velike korake in se s svojo prodornostjo umestili na zemljevid Slovenije, ta konferenca pa park postavlja tudi na zemljevid sveta,” je ocenila dr. Andreja Rihter, predstavnica Slovenije v upravnem odboru ICOMAM in direktorica Foruma slovanskih kultur, ki je organizator konference v Sloveniji. Dogodek je po njenih besedah izjemna priložnost, saj sta tudi v strokovnih krogih Slovenija in njena dediščina še vedno slabo prepoznavni. Izjema je le Kobariški muzej, ki je pred leti prejel tudi Muzejsko nagrado Sveta Evrope. “V Sloveniji nimamo tradicije vojaških muzejev, imamo pa veliko tovrstnih zbirk znotraj pokrajinskih muzejev in v Narodnem muzeju, a je ta zgodovina premalo poznana,” je dejala Rihterjeva, ki se nadeja, da bo tudi konferenca prispevala k večji prepoznavnosti. Toliko bolj, ker je letošnji obisk konference, ki sicer poteka vsako leto, najboljši doslej. Vojaški muzeji pa ozaveščajo tudi o vojni in miru.


Najbolj brano