Testno pod ključ še nekaj ekoloških otokov

V koprskem komunalnem podjetju Marjetica imajo nekaj ekoloških otokov, ki so ograjeni in pod ključem. Eden takšnih je tudi ob stanovanjskem stolpiču na Kvedrovi cesti na Markovcu. Ali se lahko vsak stanovanjski blok oziroma soseska poteguje za zaklenjen ekološki otok?

Marjetica Koper je na željo stanovalcev in v dogovoru s KS ekološki 
otok ob bloku na Kvedrovi cesti na Markovcu ogradila in zaklenila.  Foto: Nataša Hlaj
Marjetica Koper je na željo stanovalcev in v dogovoru s KS ekološki otok ob bloku na Kvedrovi cesti na Markovcu ogradila in zaklenila.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > “Takšne želje glede lokacije in urejenosti ekoloških otokov usklajujemo z okoliškimi stanovalci in v sodelovanju s krajevnimi skupnostmi,” pojasnjujejo v Marjetici Koper. Prej omenjenega na Kvedrovi cesti so na željo stanovalcev ogradili in zaklenili že pred nekaj leti. Vsi uporabniki ekološkega otoka in izvajalec javne službe imajo seveda ključe, drugi pa tam ne morejo odlagati odpadkov.

“Kakovost ločeno zbranih frakcij na teh lokacijah je boljša in nam omogoča boljši nadzor nad prevzetimi odpadki,” ugotavlja direktor koprske Marjetice Jani Bačić. Pravi, da je število ograjenih (zaprtih) ekoloških otokov, ki so namenjeni samo določenim uporabnikom, sicer minimalno.

“To so predvsem testni otoki, s katerimi poskušamo oceniti kakovost ločenega zbiranja. Testno bomo uredili še nekaj lokacij na območju krajevnih skupnosti Žusterna in Olmo-Prisoje. V okviru finančnih zmožnosti pa bomo število takšnih ekoloških otokov v prihodnjih letih povečevali,” napoveduje Bačić.


Najbolj brano