Eddieja Vedderja je oblegal nekaj dni

Eden bolj pričakovanih komercialnih filmov letošnje jeseni je Zvezda je rojena, ki bo svojo pot po slovenskih kinematografih začel prihodnji konec tedna. V njem igra glavno vlogo s številnimi glasbenimi nagradami ovenčana superzvezdnica Lady Gaga, prvič pa se je v vlogi režiserja preizkusil večkratni nominiranec za oskarja Bradley Cooper.

Bradley Cooper in Lady Gaga sta vse skladbe odpela v živo, med 
snemanjem filma.
Bradley Cooper in Lady Gaga sta vse skladbe odpela v živo, med snemanjem filma. 

Igralec Bradley Cooper ima za seboj vrsto odličnih vlog tako v zahtevnejših filmih (na primer Ameriške prevare in Ostrostrelec) kot v zelo ležernih ameriških komedijah (na primer franšiza Prekrokana noč), tokrat pa se je poleg glavne vloge zapitega country glasbenika v zatonu slave lotil še režije.

Že druga predelava

Film Zvezda je rojena je sicer v preteklosti že doživel eno predelavo. Original je nastal leta 1937, leta 1976 so ga ponovno oživili kot rock muzikal z Barbro Streisand in Krisom Kristoffersonom, vse bolj glasne govorice o ponovni predelavi pa so se začele širiti leta 2011. V vlogi režiserja se je omenjal Clint Eastwood, v glavni vlogi še neodkrite glasbene zvezde pa naj bi zaigrala Beyonce. Projekt so zamaknili zaradi Beyoncine nosečnosti, leta 2016 pa je v igro stopil Cooper kot režiser, ki je še v istem letu uspel prepričati Lady Gaga, da se prvič preizkusi v glavni vlogi v filmu.

Cooper upodablja prekaljenega glasbenika Jacksona Maina, ki odkrije umetnico Ally (Lady Gaga) in se vanjo zaljubi, ko se ta mukoma prebija na glasbeno sceno. Ko je že opustila svoje sanje, da bi postala uspešna pevka, spozna Jacka, ki v njej takoj prepozna naraven talent, s katerim tudi upa, da se bo ponovno vrnil na glasbeni Olimp.

Vse skladbe sta odpela v živo

Poleg upodabljanja glavne junakinje Lady Gaga v filmu skupaj s Cooperjem tudi izvaja izvirne pesmi, ki sta jih spisala z nekaterimi precej znanimi glasbeniki, kot so Lukas Nelson, Jason Isbell in Mark Ronson. Vse vokale so posneli v živo, med snemanjem filma.

Bradley Cooper se je pred snemanjem za nekaj dni odpravil v Seattle k Eddieju Vedderju, frontmanu kultnih grungerjev Pearl Jam, kjer je skušal pridobiti čim več informacij o življenju slavnih rock glasbenikov. Ko pa je Vedder izvedel, da se bo Cooper lotil še ene predelave filma Zvezda je rojena, mu je to odsvetoval. Kakorkoli, Vedder ga ni uspel odvrniti od njegove namere, Cooper pa naj bi ga po pisanju ameriških medijev spremljal nekaj dni in ga zasipal s kopico vprašanj. Očitno ga je druženje z Vedderjem in Lady Gago tako opogumilo, da je za potrebe filma z ameriško superzvezdnico nastopil tudi na enem od najbolj obleganih ameriških glasbenih festivalov Coachella v Kaliforniji.

Tudi ta težko pričakovani film letošnje jeseni je svojo premiero doživel na beneški Mostri, kjer so ga po premierni projekciji pričakale skoraj osemminutne stoječe ovacije. Zvezda je rojena bo tudi na prihajajoči podelitvi oskarjev najverjetneje v igri za številne zlate kipce.


Najbolj brano