Sosedski obračun dobili Hrvati

Konec tedna so se škuljači iz Slovenije Hrvaške in Italije na Vogrskem pomerili na troboju reprezentanc. Zmagali so Hrvati pred Italijani in gostitelji. V nedeljo so v Arčonih pripravili že 22. tekmovanje s polovico opeke.

Na igriščih pod hitro cesto je tekmovalo tudi moštvo iz zahodnoitalijanske Valle d Aoste. Foto: Davorin Koron
Na igriščih pod hitro cesto je tekmovalo tudi moštvo iz zahodnoitalijanske Valle d Aoste. Foto: Davorin Koron

VOGRSKO > Škuljanje, tradicionalna družabna športna igra, ki je v Sloveniji od leta 2016 na seznamu nesnovne kulturne dediščine, dobiva tudi širše mednarodne razsežnosti. Že uveljavljenim srečanjem slovenskih in hrvaških škuljačev se tudi z reprezentančno ekipo pridružujejo Italijani. Prvi troboj reprezentanc so konec prejšnjega tedna pripravili člani Športnega društva Škulja Vogrsko. Na igriščih pod viaduktom hitre ceste so tekmovali v četverkah, trojkah, v parih in posamezno. Končni seštevek točk je prinesel zmago Hrvatom, drugi so bili Italijani, gostitelji pa so se morali zadovoljiti s tretjim mestom.

Troboju reprezentanc je sledila že 15. tekma ekip s kamnitimi škuljami, ki so izvorno orodje te igre. Zmagala je trojka iz Pazina pred Valle d'Aosto in Mokricami.

Izvorno tradicijo vztrajno nadaljujejo tudi v Arčonih pri Renčah, kjer so v nedeljo pripravili že 22. tekmovanje v škuljanju s polovico opeke (po domače s pol “cegla”). Pravzaprav gre za najstarejše organizirano tekmovanje v tej igri.

Pred tem so se Slovenci in Hrvati srečali na mednarodnem tekmovanju na novih igriščih Športnega društva Škulja Kagho v Biljah. Zmagale so istrske Murine pred ekipo BDJ iz Arčonov.

Za večino je bil uspešen nastop italijanskih škuljačev presenečenje, nekateri pa so se o moči sosedov prepričali na njihovem terenu. Avgusta jih je skupina slovenskih škuljačev obiskala v mestecu Charvensod blizu Aoste. Pričakala jih je množica športnih kolegov na številnih, lepo urejenih igriščih, med katerimi je tudi pokrito. Kot nam je na Vogrskem povedal eden članov tamkajšnjega športnega društva, je škuljanje (rečejo mu “palet”) pri njih pravo gibanje, ki je v najboljših časih združevalo celo več kot tisoč članov. Njihova igra je zelo podobna naši, le mere igrišča in pravila so nekoliko drugačna. Glede na njihove predstave na Vogrskem, jih te razlike v igri ne ovirajo. Naj dodamo, da so Slovenci škuljanje predstavili tudi v Španiji. Spomladi so se udeležili festivala starih tradicionalnih evropskih iger v mestu Aranda de Duero, približno 150 kilometrov severno od Madrida. S svojimi igrami so se predstavili še domačini, predstavniki Francije, Portugalske, Bosne in Hercegovine ter Italije.


Najbolj brano