Praslovan pride na morje

Jutri ob 20. uri bo na oder Kulturnega doma Izola prikorakal Lačni Franz. Pomlajena legenda jugoslovanskega rocka bo na tokratnem koncertu zazvenela v sveži akustični preobleki.

Zoran Predin se veseli vrnitve v Izolo, kjer je legendarni Lačni 
Franz pred skoraj 40 leti imel enega svojih prvih koncertov. Foto: Andraž Gombač
Zoran Predin se veseli vrnitve v Izolo, kjer je legendarni Lačni Franz pred skoraj 40 leti imel enega svojih prvih koncertov. Foto: Andraž Gombač

IZOLA > S programom Nova nebesa se bo Lačni Franz izolskemu občinstvu prvič predstavil v akustični verziji. “Pospešeno se pripravlja na jesensko promocijsko turnejo po bivši državi,” pravi pevec Zoran Predin. “Začeli jo bomo v petek v Izoli, ki je bila in ostala naše najljubše pristanišče.”

Legendarna skupina, leta 1979 ustanovljena v Mariboru, je uradni konec dočakala leta 1997, pred štirimi leti pa jo je Predin obudil z izvrstnimi mladimi glasbeniki. Nove pesmi in na novo posnete stare (Na svoji strani, Bog nima telefona, Jebiveter, Praslovan) je pomlajeni Franz izdal na albumu Ladja norcev (2016), pri Croatia Records izdanem tudi v hrvaški različici Svako dobro.

Nagradna igra

V sodelovanju s Centrom za kulturo, šport in prireditve organiziramo tudi nagradno igro za dve brezplačni vstopnici. Vse kar morate narediti, je pravilno odgovoriti na nagradno vprašanje in odgovor poslati na erik.toth@center-izola.si. Najhitrejši zmaga. Nagradno vprašanje se glasi: Kako se imenuje nov glasbeni projekt Lačnega Franza?

Nedavno je sledil še akustični, pri isti založbi in prav tako v obeh jezikih izdan Nova nebesa / Akustična pusa. Na njem v novih preoblekah zazvenijo dobre stare klasike Tiha voda, Čustveno stanje mlade krave, druge največje slovenske živali, Vaterpolisti, Adijo pamet, Gremo v nebesa in Zadnja večerja, ob njih pa še nekaj mlajših, v katerih Predin prav tako prepleta humor, besedne igre, strast ...

Jutri mu bodo “šanson, gipsy swing in akustični indie rock” v dve uri nagajivosti, nostalgije in črnega humorja pomagali splesti bobnar Luka Čadež, basist Anej Kočevar, kitarist Tine Čas in klaviaturist Boštjan Artiček.

“Zdaj smo ravno sredi snemanja novega singla: na A-strani bomo predstavili Naravnost fantastično, na B-strani pa Jozos, Jozos!” pojasnjuje Predin. “Našli smo odličen zvok in pesmi bosta nedvomno pritegnili pozornost.”

Naslednje leto bo “band in brand” Lačni Franz praznoval 40. rojstni dan. “V sklopu Festivala Lent bomo v Mariboru 22. junija 2019 zbrali originalno postavo in vse ključne goste s svojih albumov ter nastopili na enkratnem gala koncertu z naslovom Kaj bi mi brez nas,” napoveduje Predin.

In ker smo že pri koncertih, z bralci deli še spomin: “Eden prvih koncertov v naši karieri je bil v diskoteki na Belvederju, kjer smo nastopili z izolsko skupino Deseti brat. Takrat znani organizator koncertov, imenovan Drakula (verjetno ker ni imel zob), nas je nategnil in že med koncertom izginil neznano kam. Tudi to je rock’n’roll. Naslednji dan smo pač končali pri Mefu, kar je potem postala stalna praksa.”

Vstopnice za jutrišnji koncert v predprodaji stanejo sedem evrov, na dan koncerta bodo tri evre dražje. Na voljo so v galeriji Alga in Art kinu Odeon, uro pred koncertom bodo tudi na blagajni prizorišča.


Najbolj brano