Najprej zase, potem za Rogliča

Jan Tratnik je pripravljen in nabrušen za uro resnice, ki ga danes čaka na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu. Potem ko se je lanski nosilec srebrne medalje Primož Roglič odpovedal nastopu, bo edini slovenski predstavnik v vožnji na čas prav 28-letni Idrijčan.

Kaj bo danes pokazala ura resnice pri Janu Tratniku?  Foto: Kolesarska zveza Slovenije
Kaj bo danes pokazala ura resnice pri Janu Tratniku?  Foto: Kolesarska zveza Slovenije

INNSBRUCK > Jan Tratnik je lani v Bergnu dopolnil slovenski uspeh z desetim mestom in tako kronal uspešno sezono, v kateri mu je uspel rezultatski preskok v kronometru. Letos je sledila nadgradnja, tudi sicer pa je Idrijčan potrdil svoje kolesarske sposobnosti, ki niso ostale neopažene. V novi sezoni se vrača v prvi razred svetovnega kolesarstva, oblekel bo dres Bahraina Meride, kjer bo okrepil slovensko kolonijo.

“Imel sem ponudbe petih, šestih ekip. Najbolj prepričljivi so bili pri Bahrainu, kjer so me spremljali lep čas in pokazali velik posluh za moje želje. Povezane so tudi s podporo mojemu kronometrskemu razvoju v prihodnosti in priložnostmi na spomladanskih klasikah. Seveda ni zanemarljiv niti slovenski pečat. Vselej je lepo priti v ekipo z domačimi ljudmi, bodisi maserji, športnimi direktorji ali tekmovalci,” je povedal Tratnik. Ob progi ga bo spodbujal tudi someščan Borut Božič, ki počasi zaključuje športno pot in bo v Innsbrucku pomočnik Andreja Hauptmana. S svojimi izkušnjami bo gotovo opora tudi Tratniku, ki je traso spoznal na ogledu terena pred mesecem dni, v nedeljskem moštvenem kronometru pa je z ekipo CCC Polkowice testiral tudi noge oziroma pripravljenost: “Že na dirki po Slovaški sem z drugim mestom presenetil samega sebe. Forma je celo boljša, kot sem se nadejal, progo pa sem tudi natančno preštudiral. Kronometer je s 64 kilometri daljši kot v Bergnu. Prvih 30 kilometrov je ravninskih, sledi pet kilometrov klanca, zaključni del pa je razgiban. Tekmovalni načrt je razdelan in usklajen z mojimi sposobnostmi. Ravninski del bom poskušal izpeljati zmerno, ne prehitro, v klanec pa bo šlo na vso moč. V prvih treh kilometrih je naklon 10-odstoten, potem je nekoliko bolj položen. Na razgibanem delu, ki mi najbolj ustreza, pa bom poskušal še kaj dodati,” je povedal Tratnik.

Nedeljski pomočnik

“Povsem sem se osredotočil na kronometer, zato nedeljske cestne dirke niti nisem imel v načrtu. Toda ko je Primož Roglič izrazil željo, da bi mu pomagal, seveda nisem mogel odkloniti. V prvem delu dirke bom tako poskušal biti čim bolj koristen in postoriti vse za ekipo,” je povedal Jan Tratnik, ki bo torej tudi član slovenske osmerice na nedeljski cestni dirki elitne kategorije.

Vremensko dogajanje se sicer tudi na Tirolskem umirja. Dež je izključen, spremenljivka pa ostaja veter, ki v dolini lahko piha v prsi ali vzvratno. Tratnik si želi v Innsbrucku izboljšati deseto mesto iz Bergna. “V drugem delu sezone sem bil povsem osredotočen na kronometer, v katerem se bom potrudil na vso moč, kaj bo vse skupaj prineslo, pa bo pokazala ura in seveda tudi tekmeci.” Poleg Primoža Rogliča resda ne bo niti bronastega z zadnjega SP Chrisa Frooma niti njegovega rojaka in zmagovalca Toura Gerainta Thomasa, a kandidatov za medalje ne manjka. V prvi vrsti so to branilec naslova, Nizozemec Tom Dumoulin, Tratnikov moštveni kolega v prihodnji sezoni, Avstralec Rohan Dennis, nekdanja svetovna prvaka, Nemec Tony Martin in Belorus Vasil Kirjenka, Poljak Michal Kwiatkowski ...


Najbolj brano